Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
7°C
NED.
16°C
0°C
Oceni objavo

Skrito v vablenci

Magda Saksida iz Dornberka ali po domače Rebičeva s Podgore iz Vrtovina, je v knjigi SKRITO V VABLENCI zapisala štiriintrideset zgodb, za katere pravi, da jih sicer sama ne bo nikoli pozabila, bo pa zapisala kar tako, da ne gredo v pozabo.
Knjigo je najprej predstavila v Vrtovinu, nato še v Dornberku. Večer z Magdo je popestril MoPZ VINOGRAD iz Vrtovina in vokalna skupina Žene iz Dornberka, med katerimi prepeva tudi sama, za povezavo večera je poskrbela Ivana Slamič. V njeni knjigi so zajete pripovedke iz Podgore in ne iz Vrtovina, kajti nad šolo se začenja Podgora, do šole pa je Vrtovin.

Tam se na vsakem koraku začuti skrivnostne sledi davnih časov katerih podoba se je tekom stoletij močno idealizirala, da so ostale samo predstave o ljudskih mitih in zgodbah. Magda piše tako, kot bi zgodbo naključno, ob čiščenju radiča ali klepanju kose, povedal starejši možakar. Da pa jih je lahko ujela je morala imeti pomočnike in učitelje. Največji med njimi je bil njen oče, Tone Rebičev. Brez pripovedi Viktorja Feučeuknega, ne bi vedela kdo je hodil ritensko, brez pripovedi brata Marjana Rebičevga, ne bi spoznala skrivnega kuhanja šnopca v Podgori in težav italijanskega financarja. Zbiranje je vseskozi spremljala Magdina nečakinja Martina Lozar. Nastalo je devet ilustracij, v katerih je Martina ujela mojstrsko sporočilo posameznih zgodb.

Tako kot Magda, smo tudi mi krajani Vrtovina hvaležni vsem, ki podpirajo in cenijo ohranjanje živega izročila. 

Magdi hvala za dragoceno darilo vsem Vrtovincem.
Martinovanje v VRTOVINU
V soboto, 14. novembra 2015 ob 19uri, pa se v Vrtovinu pripravlja še en tradicionalen dogodek - Marinovanje.
Čaka vas dobra hrana in pijača, prijetna družba in zabava s plesom z živo glasbo. Večer bo popestril MoPZ Vinograd iz Vrtovina s pesmijo o rujni kapljici.
Vabljeni v Vrtovin, kjer nikoli ne zmanjka dobre kapljice v prijetni družbi.
Vstopnina 8 € (vključuje martinovo jed in pijačo).
Info: 041 814 710 (Mirjana)
Vabljeni!

Nevenka G.

Oglejte si tudi