Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
ČET.
16°C
4°C
Oceni objavo

Skalpi presenetili privržence z izdajo knjige

Skupina Skalp je ob 15. rojstnem dnevu izdala knjigo z akordi njihovih skladb, original rokopisi nekaterih tekstov in zgodbami iz ozadja, kjer razkrivajo tudi, da so za potrebe igranja na velikih odrih ustanovili enega vidnejših rock festivalov pri nas.
Fantje iz skupine Skalp imajo na koncertih vse več privržencev, v teh dneh pa so jih presenetili z izdajo knjige »Skalp – muzika in zgodbe iz ozadja«, kjer so na 80 straneh objavili besedila vseh njihovih doslej posnetih skladb in zgodbe iz ozadja nastanka nekaterih tekstov. Skalpi so besedila opremili s slikovno ponazorjenimi kitarskimi akordi, več mesecev truda pa so vložili tudi v iskanje priloženih originalnih rokopisov, med katerimi najbolj izstopa rokopis njihove prve skladbe Vrtičkar iz leta 1994.

Po navedbah fantov se je ideja za pisanje knjige porodila v šali: »Na koncertih so nas spraševali kako je nastala ta in ona skladba ter kako to, da nimamo na spletu objavljenih besedil in akordov. Nekdo je pripomnil, da na spletu vse pokradejo, pa sem rekel, da bomo zato Skalpi svoje akorde objavili v knjigi,« je povedal frontmen Peter Krkoč, ki pravi, da jim knjiga pomeni neke vrste diplomsko nalogo, kakršno bi morala napisati vsaka skupina z večletnim stažem, saj bi na ta način slovenski prostor dobival material za antologijo glasbenega dogajanja.

Skalpi pravijo, da so s knjigo želeli obeležiti svoj dolgoletni obstoj na drugačen način: »Tako smo v knjigi razkrili mnoge še neobjavljene zgodbe iz ozadja našega delovanja, kot je na primer ta, da smo iz želje po igranju na velikih odrih skupaj z menedžerjem in mojim očetom organizirali koncert Rock Batuje, ki je v desetih letih prerasel v enega večjih rock festivalov pri nas,« pove še Krkoč, ki je med drugim celo avtor prodornega logotipa omenjenega festivala.

Skalpova knjiga je bila premierno predstavljena na RTV Slovenija 1 v oddaji Dobra ura z Akijem, dan zatem pa je bila že dosegljiva na Koncertu generacij v Ajdovščini, kjer so fantje v spomin na stare čase odigrali sedem skladb v tisti stari postavi, ki je leta 2007 pri založbi ZKP RTV Slovenija posnela svoj prvi album.

Skalpi bodo čez poletje nadaljevali s koncertno turnejo na kateri predstavljajo novi singel Dol med plamene, vmes pa bodo našli tudi čas za počitek in pripravo skladb za novi nosilec zvoka.

PR
+ Fotografije v priponki s predstavitve knjige na Koncertu generacij (Avtor:).

Oglejte si tudi