Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
18°C
6°C
Oceni objavo

Regijsko preverjanje ekip prve pomoči 2013 v Ajdovščini

Območno združenje Rdečega križa Ajdovščina in Uprava RS za zaščito in reševanje – Izpostava Nova Gorica sta 25. maja v Ajdovščini organizirala regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči. Udeležilo se ga je šest ekip iz Idrije, Kopra, Izole, Pirana, Ajdovščine in Vipave. Ekipa iz Logatca je sodelovala izven konkurence.
Ekipe prve pomoči so opremljene in usposobljene za to, da nudijo prvo pomoč v primeru večjih naravnih in drugih nesreč. Na preverjanju so svojo usposobljenost pokazale na štirih delovnih točkah, kjer so bili najmanj trije ponesrečenci. Žal nam jo je nekoliko zagodlo vreme, zato smo vsa delovna mesta preselili na varno pod strehe. Tako je bilo v pokritem vhodu nekdanjega podjetja Lipa delovno mesto 'prometna nesreča'. Scenarij delovišča je predvideval, da se je avto želel izogniti neprevidnemu kolesarju in se je nato zaletel v zid. Ekipam prve pomoči so pri zavarovanju nesreče pomagali gasilci Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina.

Naslednje prizorišče nesreče je bilo dvorišče pred 2. stavbo Osnovne šole Danila Lokarja. Burja je odkrila streho šole in kose strešne kritine vrgla na dvorišče, kjer so se takrat zadrževali učiteljica in nekaj otrok.

Ob trgovini Fama na Lavričevem trgu je bilo delovno mesto 'požar'. V bližnjem stanovanju naj bi zagorelo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Ajdovščina so na varno prenesli tri osebe, dve hudo opečeni in eno alkoholizirano. Zadnje delovno mesto naj bi po prvotnem načrtu potekalo ob Hublju, ampak smo ga morali zaradi slabega vremena preseliti pod pokriti vhod Doma krajanov Ajdovščina. Tu so ekipe reševale dva utopljenca in druge poškodovane.

Vsaka ekipa je imela 10 minut časa, da poškodovanim na delovišču ustrezno nudi prvo pomoč. Največjo mero usposobljenosti je pokazala ekipa iz Logatca, ker pa je sodelovala izven konkurence, se njen rezultat ni štel v skupno razvrstitev. Med tekmujočimi je zmagala Izola, sledila je Vipava, Idrija, Koper, Ajdovščina in Piran.

Ekipa iz Izole, kot predstavnica Obalne regije, in ekipa iz Vipave, kot predstavnica Severnoprimorske regije, se bosta udeležili državnega preverjanja ekip prve pomoči, ki bo oktobra v Velenju. Želimo jima čim boljšo uvrstitev!

Ob enem se želimo zahvaliti vsem prostovoljcem RK, ki so pomagali pri izvedbi preverjanja, prej omenjenim gasilcem, dijakom Srednje šole Veno Pilon, tabornikom iz Rodu mladi bori Ajdovščina, Združenju borcev za vrednote NOB Ajdovščina - Vipava in Gorski reševalni službi Tolmin - odsek Ajdovščina, ki je v okviru preverjanja za udeležence in obiskovalce izvedla prikaz reševanja padalca.

Ker žal nesreča nikoli ne počiva, verjamemo, da so bili prikazi reševanja zanimivi in poučni tudi za gledalce.

Irena Žgavc, sekretarka

Oglejte si tudi