Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
6°C
JUTRI
16°C
3°C
Oceni objavo

Ptujski kurenti v Vipavski dolini

Na pustni petek, 13. februarja, so nas že trinajstič obiskali kurenti Etnografskega društva Ježevka iz Ptuja in to na Goriški cesti 13. Veliko trinajstic, ampak tokrat zanesljivo srečnih.
Glasna povorka je pot začela v novi hali veleprodajnega skladišča Fame v Vrhpolju in njihovo prvo 'ruženje' je bilo za uspešno poslovanje. Nadaljevali so po vasi do podružnične šole in učenci in učitelji se seveda niso mogli upreti 'gasilski' sliki s kurenti.

Sledil je, tako kot vsako leto, še obisk starejših v Centru Pristan. Bilo je prijetno, tako kot vedno. Tudi tu so telefoni in aparati bliskali vsepovsod, saj so si vsi želeli imeti sliko z zvončkljajočimi preganjalci zime. Nadaljevali smo pot po vipavskih ulicah, vse do glavnega trga, kjer je kurente sprejel vipavski župan mag. Ivan Princes ter jih zaprosil za dobro letino in pomoč pri odganjanju vsega slabega in privabljanju pomladi v Vipavsko dolino.

Dogajanje se je nato preselilo v Trgovski center Fama v Vipavi. S člani Etnografskega društva Ježevka smo res že pravi prijatelji in vsakoletna srečanja z njimi so vedno čudovita in težko pričakovana. Tudi letos smo jim v zahvalo podarili 'pomladansko košaro' z vipavskim pršutom. Sledilo je pustovanje v šotoru z izborom najboljših mask, fotografiranje, zabavne igrice, pustni krofi in še in še.

Medtem, ko so se maškare zabavale ob pomoči 'naše' Sande in se imele noro lepo, smo s kurenti odšli naprej do Krajevno skupnost Slap. Kurenti so zaplesali na osrednjem trgu in se še posebno razveselili simpatične in vedno nasmejane Vipavske vinske kraljice Anje.

Zaključek celodnevnega potepanja in druženja se je odvil v pravi primorski kleti. Najprej nas je prijazno sprejel odlični vinar Peter Rondič, nato pa še vinar Pavle Žorž na 'Na Rouni'. Bilo je nepozabno, veselo in nadvse razposajeno. Prav ničesar ni manjkalo, ne vrhunskih domačih mesnin, še najmanj pa ne odlične vinske kapljice.

Noč v ajdovskem mladinskem hostlu je bila po napornem dnevu še prekratka in pustni petek se je prevesil v pustno soboto. Kurenti so nagajivo odskakali do Lavričevega trga in plesali pred marketom Fama, kjer jih je pozdravil novi ajdovski župan Tadej Beočanin.

Veliki finale pa se je odvil v Šempasu pred marketom Zan. Pričakalo nas je toliko obiskovalcev, da kar nismo mogli verjeti. Človeku od veselja zaigra srce in poplačani so vsi napori. Hvala domačemu kulturno prosvetnemu društvu Lipa za izvrstno domačo polento s pršutom ter odličnim domačim godcem za pravi 'štimung'. Pa na odlično kavo Kerimba, ki se praži prav v Šempasu, ne smemo pozabiti

Letošnje dvodnevno odganjanje zime in 'vsega slabega' je ponovno dokazalo, da ljudje v teh težkih in kriznih časih še kako potrebujejo malo veselja, norčij in razposajenosti.

Tradicije so zato, da se jih spoštuje in neguje, zato se vidimo tudi naslednje leto!

Aleksander Lemut

Oglejte si tudi