Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Praznik v Žapužah ob 70-letnici požiga vasi

Konec junija, na dan sv. Alojzija, je minilo 70 let, odkar je bila med vojno vas Žapuže požgana. V ta spomin krajani Žapuž in Kožmanov pripravijo krajevni praznik. Letos ob okrogli obletnici je društvo DEŠK in KS pripravila več spremljajočih dogodkov, tako kulturnih, zabavnih, športnih ter povezanih z čistim okoljem.

Pred vsakim praznikom se s čiščenjem pripravi pogoje za prireditve, zato je bila pred 14 dnevi zelo dobro obiskana čistilna akcija. Za čistočo ceste se je potrudil tudi Franc iz Komunale s pometalnim strojem.

V nedeljo, 15. Junija, se je okrog 50 motoristov zbralo pred vaškim koritom v Žapužah ter se podalo na turistično vožnjo. Tokratna tura, ki jo je vodil Jože Brecelj ml., je zaokrožila v Dobredob v Italiji, preko Gorjanskega do Komna. Tam so jim postregli z osvežilno pijačo, medtem, ko so se jekleni konjički hladili. Drugi del poti pa je skozi Senožeče vodil nazaj v Žapuže pred dom na Damjanov prigrizek.

Športne aktivnosti so potekale v petek pred praznikom na turnirju odbojke, kjer so tekmovali v dvojicah.

Glavni praznik pa se je odvil zvečer na soboto 21. junija. Program je vodila Janja Blažič. Najprej je predala besedo predsedniku KS Zvonku Vidmarju, ki je opisal dogodke v preteklem letu. Teh je bilo veliko in smo nanje lahko ponosni. V kulturnem programu sta sodelovala dekliški pevski zbor Plejade in plesna skupina mladih pod vodstvom Maje Šeme. Po recitacijah domovinskih pesmi sta o aktualnih zadevah pomodrovala še Jože in Aleš.

Ob koncu uradnega dela so bili povabljeni vsi prisotni na veliko fotografsko razstavo, na kateri so bile prikazane Žapuže in življenje v njih skozi zadnjih 100 let. Za razstavo, ko jo je pripravil Aleš Brecelj, so mnogi krajani prispevali svoje zanimive porumenele fotografije, za kar se jim zahvaljujemo. Med slike v velikem formatu smo postavili tudi novo sliko Matije Keteta, na kateri je uprizoril dogodke sedanje mladine v Žapužah. Razstavo si bo možno ogledati še vse do novega leta.

Za ples in dobro počutje je pozno v noč skrbel trio DADO. Ob nakupu srečk in stavah za pršut se je zabavalo mnogo obiskovalcev, kljub mnogim dogodkom, ki so se odvijali v okolici.

Aleš Brecelj

Oglejte si tudi