Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za nedelja, 11.12.2016

pretežno jasno
Popoldne se bo oblačnost od jugozahoda širila v osrednjo Slovenijo. V severnih in vzhodnih krajih bo še precej jasno. Čez dan bo ponekod zapihal zahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 11 stopinj C.
-2°C | 13°C
ponedeljek, 12.12.2016
-2°C | 13°C
torek, 13.12.2016
-5°C | 8°C
sreda, 14.12.2016
0°C | 10°C
četrtek, 15.12.2016
0°C | 10°C
Opozorila
Nedelja, 11.12.2016 ob 13h
Dodatnega opozorila ni.
-2°C
13°C
pretežno jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Obvestila Dogodki

Mesec maj je na vipavskem čas za festival ......


DOGODKI

| |
26.04.2016      15:32
A A

Mesec maj je na vipavskem čas za festival domačih okusov, okusov vipavske


Ne le, da je pomlad najbolj dišeč letni čas, to je že vrsto let tudi čas najbolj žlahtnih domačih okusov. Dvorec Zemono bo letos gostil jubilejni, 10 festival Okusi Vipavske. Pravzaprav se je festival okusov začel že 15. aprila, ko je začel teči kulinarični mesec v restavracijah in gostilnah vzdolž naše doline.


Deli:

Nedelja in ponedeljek, 8. in 9. maj pa bosta letošnja glavna festivalska dneva. Pestro dogajanje bo zaznamovale zlasti degustacije vin vinarjev naše doline, posebej zanimivo pa bo odkrivanje stare, skoraj pozabljene sorte pokalca, ki jo bodo predstavili naši rojaki iz Furlanije v Italiji, v Prapotnem imajo namreč v okviru Kmečke zveze Čedad pravo Združenje proizvajalcev pokalce.

Oba dneva bodo pod arkadami dvorca na Vipavski tržnici navduševali z oljčnim oljem, sirom, pecivom, mesnimi izdelki in drugimi domačimi dobrotami.

Nedelja pa bo posebej zanimiva tudi zaradi predstavitev slovenskih kulinaričnih blogerjev, ki jih vedno znova pri ustvarjanju navdihujejo lokalne sestavine, iz katerih nastajajo prav posebne kulinarične mojstrovine. Svoje predstavitve so letos združili pod naslovom Poskus – Okus.

Ponedeljkovo dogajanje pa bo v popoldanskih urah tudi nekoliko strokovno obarvano. Priznani enolog, Dušan Brejc bo pripravil kar dve predavanji oziroma delavnici. Prvo bo namenil mlajšim strokovnjakom, ki jim, kot sam pravi, želi povedati, katere lastnosti mora imeti vino, da ga je mogoče čim bolje prodati.

Drugo predavanje pa bo namenil našemu ponosu, dvema avtohtonima sortama, pineli in zelenu, o katerih je povedal: »Obe sorti sta zelo redki. Zelen nima svoje DNK, nima znanega starša. Tudi če bo kdaj prišlo do tega, da bomo raziskali njegov DNK, je vprašanje, koliko je sorta stara in ali bomo našli njegove starše. Naša naloga je, da zelen in pinelo sprejmemo kot sorti, ki sta zelo redki celo na Primorskem.« Za vse ljubitelje, seveda, velja vabilo, da mu prisluhnete na Zemonu 9. maja.

In po vseh okusnih dogodkih si boste lahko privoščili zares nekaj posebnega, vinsko kulinarično razvajanje pod taktirko Tomaža Kavčiča in ob pomoči dalmatinskih kulinaričnih mojstrov iz restavracije Adriatic Grašo iz Splita.

Pester in posebej okusen festival se obeta tudi letos. Organizator festivala Okusi Vipavske je Razvojna agencija Rod Ajdovščina, ki dogodek vsako leto pripravi v sodelovanju z vinarji in gostinci. Tudi letos pa so poskrbeli, da boste imeli kar najbolj udobne dni. Svoj avtomobil boste lahko pustili na prostoru ob vojašnici v Vipavi, od koder vas bodo peljali na Zemono in, ko boste želeli, tudi nazaj.

Celoten program si lahko ogledate na www.okusi-vipavske.si.

Doživite svoje okuse pomladi, okuse Vipavske in pridite na festival, ki ga navdihuje najboljše, kar je med nami. Dobrodošli!





0 (Bodi prvi!)
Oceni članek
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Ajdovščina!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Časopis Latnik
Številka: 180
Izšla: 28.10.2016
Poglej Pdf
Prelistaj E-izdajo

Bodite prvi pri oddaji mnenja.