Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Majski utrinki v Vrtovinu

Postavitev mlaja

Kot vsako leto za majsko praznovanje, smo tudi letos združili sile in šli iskat prvomajski mlaj. Franjo Lozar z ekipo mladih in malo manj mladih, z eno in edino vsakoletno predstavnico ženskega spola Janjo Valič so mlaj pripeljali, ga okrasili z vodoravnim vencem ter na vrh dodali še smreko in seveda zaplapolala je tudi rdeča delavska zastava s srpom in kladivom v čast delavskemu prazniku.

Kresovanje v zaselku Gerželji

Krajevne skupnosti Kamnje - Potoče ter Vrtovin so skupaj s skupino zanesenjakov priredile Veliko kresovanje v zaselku Gerželji (med Vrtovinom in Potočami). Na predvečer mednarodnega praznika dela smo postavili mlaj, prižgali mogočen kres, se poveselili ter proslavili naš delavski praznik. Poskrbljeno je bilo za hrano, pijačo, glasbo in dobro voljo! Prazniku dela smo dali sijaj kot si ga zasluži!

Vista - letnik 1998

Dan odprtih vrat so letos v Vojašnici Janka Premrla-Vojka v Vipavi pripravili na prav poseben način in s številnimi aktivnostmi. Največja atrakcija je bilo ocenjevanje okrašenih vozov, med njimi voz iz Vrtovina in vista je popestrila dan. Vista pove, da je fant odrasel (letos je na vrsti letnik 1998), da je skoraj že mož. Z zastavami in petjem domoljubnih pesmi ohranjajo tradicijo, ki sega še v čase Avstro – Ogrske, ko so se mladi rekruti prav tako pripeljali na okrašenih vozovih, spremljali pa so jih dekleta, prijatelji, znanci in sorodniki.Vrtovinska vista je imela s sabo vse  - fante in dekleta letnika 1998.

Večer z Petrom Podgornikom dobitnikom nagrade za življenjsko delo v alpinizmu 2016

Peter je vrhunski alpinist, gorski reševalec, jadralni padalec, inštruktor mladih alpinistov, pa tudi spletni urednik. Na vseh odpravah je veliko fotografiral in tako je tistim, ki jih alpinizem zanima v Vrtovinu predstavil v sliki in besedi. Kot sam pravi so vsi trije bratje kot otroci prehodili vse lovske steze pod Kucljem in Čavnom in nemalokrat zavili na planinske poti. Gore so Petra in brata dvojčka Pavleta, ki sta imela podobne želje in cilje zvabile in navdušile. V svoji karieri je preplezal vsaj 1700 smeri, od tega skoraj 200 prvenstvenih,na njegovi poti ga spremlja žena Slavica, s katero sta obdelala številne skalne smeri v Alpah, Severni Ameriki, Dalmaciji in še kje.

Mogoče pa res v tej lepoti, ki narava v gorah jo ima, človek najde mir in srečo svojega srca.

Nasvidenje v junijskih utrinkih iz Vrtovina.

 

Nevenka G.

Oglejte si tudi