Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

Kresovanje treh vasi

Prvi maj – praznik dela! Čeprav je ta dan namenjen nedelu, pa to zagotovo ne drži za organizacijsko skupino, ki je letos, v takšnem obsegu, pripravila že drugo veliko kresovanje treh vasi. Vasi Kamenj, Potoč in Vrtovina. Vse vaščane omenjenih vasi so na dogodek povabili z letaki, ki so jih porazdelili v vsako hišo, pa tudi na oglasnih deskah je plakat oznanjal prihajajoči dogodek. Pravijo, da sreča spremlja hrabre, zato jim je bilo tudi vreme več kot naklonjeno.
Dogajanje se je pričelo že v soboto popoldan, ko so na prizorišče nedeljskega dogajanja z vozom pripeljali velik bor, ga s pomočjo sokrajanke lepo okrasili, mu dodali zastavo ter ga postavili ob bok velikemu, mogoče letos kar največjemu kresu v okolici.

Na zadnji aprilski dan, so domačini iz Kamenj, med katerimi je bilo tudi veliko število radovednih otrok, na začetku vasi Kamnje, postavili manjši mlaj, zvečer pa so otroci prižgali tudi kres. Vsi prisotni pri prižigu kresa, so se z baklami v roki, v strnjeni koloni podali proti zaselku Grželji. Organizatorji so v idiličnem okolju, ob potoku in v senci velikega oreha, že popoldan postavili stojnice, kjer so se predstavili domači ustvarjalci. Ogledati si je bilo moč ročno izdelane voščilnice, okrasne krožnike, kamnite izdelke, šopke rož, fotografije, lesene skulpture, prtičke ter nakit iz recikliranega materiala. V zares čudovitem ambientu, so kmalu po dvajseti uri pričeli s kulturnim programom, ki ga je povezovala domačinka. Na odru sta se ji pridružila predsednika obeh krajevnih skupnosti, ki sta vsak v svojem slogu pozdravila obiskovalce. Povezovalka je svoj mikrofon predala večernima gostoma, pevcu in harmonikarju iz etno skupine Poseben gušt, ki sta v središču vasi pričarala zares nepozaben večer. Večer poln smeha, aplavzov ter zadovoljstva poslušalcev. Ob 21.30 je skupinica otrok, v spremstvu svojih staršev, z baklami prižgala kres. Toplota, ki jo je oddajal ogromen kup gorečega lesa, je kmalu postala tako visoka, da se je bilo potrebno od kresa, že kar precej oddaljiti. Ravno prav, saj se je na prizorišču že vil vonj odličnega pasulja. Za vse obiskovalce ga je skuhala domačinka, ki je bila tisti večer deležna marsikatere pohvale. Prisotni so se ob ognju zadržali še pozno v noč, ko so s petjem izkazovali svoje zadovoljstvo in veselje nad dogodkom.

Organizatorji so se ob koncu večera zahvalili tudi vsem, ki so jim s svojimi prispevki pomagali pri pripravi dogodka, kot tudi vsem nam, ki smo si na ta večer vzeli čas ter obiskali Grželje. Od nas obiskovalcev pa gredo vse pohvale njim, za prekrasen večer, ki se ga bomo, upajmo, v naslednjem letu ponovno udeležili.
ŠV

Oglejte si tudi