Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

God sv. Martina v Vrtovinu

Deželica sonca in grozdja ti meni najdražji si kraj. Vedno, ko daleč bom z doma, rad se bom vračal nazaj.
Deželica sonca in grozdja (pesem - Fantje s Praprotna) velja tudi za Vrtovin. In ravno to pesem je MPZ Vinograd zapel in z njimi vsi gostje.

Martinovo ali god sv. Martina iz Toursa je dan, na katerega se evropske države na raznolik način spominjajo svetnika, ki je dal svoj plašč beraču, da bi lahko skril svojo revščino. V Sloveniji se dan sv. Martina praznuje predvsem kot praznik vina. Do tega dne se mošt obravnava kot nečisto in grešno novo vino, ki se ob blagoslovitvi spremeni v pravo vino.

Martinovo smo v Vrtovinu tudi letos počastili v veselje vseh krajanov in v veselje tistih, ki radi prihajajo v Vrtovin znova in znova. Razigrano družbo je povezal kozarček mošta, poseben martinov meni, prijetna glasba in pester kulturni program. Za kulturni program je poskrbel MPZ Vinograd pod vodstvom Stojana Korena z zapetimi pesmimi o rujni kapljici - ob spremljavi mladega harmonikaša.

Skupina TAKT je pripravila glasbeno poslastico, ob kateri smo vsi zaplesali. Zabavili so nas z narodnozabavno glasbo, niso manjkale niti dalmatinske pesmi, rock, pop…. vse to so povezali v glasbene mikse.

Bistvo Martinovanja v Vrtovinu ostaja vedno isto - prvinski užitek ob jedi, omamnost doživetja domače kapljice in nepozabnost veselega druženja.

Nevenka G

Oglejte si tudi