Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Dan odprtih vrat vojaškega objekta na Ajševici

V petek, 28. marca, je bilo v vojaškem objektu Ajševica pri Novi Gorici še posebej zanimivo. Teritorialni polk 1. brigade (TERP/1. BR), ki je tam nastanjen od maja 2013, je na stežaj odprl vojaška vrata.
Prijetno s koristnim so dan na Primorskem izkoristili predstavniki Slovenske vojske – načelnik generalštaba generalmajor Dobran Božič, načelnik štaba generalštaba brigadir David Humar, poveljnik 1. brigade brigadir Miha Škerbinc ter poveljnik Teritorialnega polka 1. brigade in Vojaškega objekta Ajševica polkovnik Cvetko Kravanja - na delovnem srečanju s predstavniki 16 občin zahodnega dela Slovenije in CZ. Med njimi sta bila ajdovski župan Marjan Poljšak in vipavski podžupan Bogdan Godnič.

Župani in ostali predstavniki občin in CZ so se seznanili z novostmi na obrambnem področju, predstavljene so  jim bile domicilne pristojnosti 1. BR SV in večje vaje Slovenske vojske v letu 2014. Skupaj so analizirali dosedanje sodelovanje in nakazali možnosti za izboljšanje. Predstavniki lokalnih skupnosti so pohvalili vračanje Slovenske vojske na Primorsko in idejo o tesnejšem sodelovanju vojske z lokalnimi skupnostmi  in njeno večjo vključenost v sistem zaščite in reševanja. Obenem so se zahvalili za konstruktivno pomoč Slovenske vojske ob žledu in poplavah. Ugotavljali so tudi , da je preveč birokratskih preprek med sistemom Civilne zaščite in Slovenske vojske in da bi bilo nujno ta sistem poenostaviti.

Veliko zanimanja obiskovalcev je pritegnila oborožitev in oprema 1. brigade, Logistične brigade, 15. polka vojaškega letalstva, 430. mornariškega diviziona Slovenske vojske ter zmogljivosti Slovenske vojske za sodelovanje v sistemu zaščite in reševanja.

Poseben pečat dnevu odprtih vrat na Ajševici je dala slovesnost, ki jo je ob 23. obletnici izvedbe mobilizacijsko-taktične vaje 'Premik 91' organiziralo Območno združenje Zveze veteranov vojne za Slovenijo Veteran Nova Gorica.

maj. Denis Štemberger

Oglejte si tudi