Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

6. Pohod po zaselkih KS Kamnje - Potoče

Že šestič zapored smo se prvo nedeljo po 1. maju, Kamenjci in Potočani odpravili na pohod po zaselkih krajevne skupnosti Kamnje - Potoče z namenom ohranjanja starih povezovalnih poti med zaselki ter druženja krajanov, saj živimo v času, ko si le malokdaj vzamemo čas za klepet s sokrajani.

Da je pohod bolj zanimiv, vsako leto menjamo kraj pričetka. Letos smo se na pot odpravili v zaselku Kukanje. To je zaselek, ki se nahaja na enem izmed vipavskih gričev in spada v vas Potoče. Nekoč je bil ta zaselek praktično odrezan od sveta, saj so do njega vodile le kolovozne poti, ni bilo vodovoda, ne telefona, še elektrika je bila bolj slaba. S pridobitvijo vseh pomanjkljivosti pa je zaselek zaživel in nekdanjim sedmim domačijam se je pridružilo še devet novih hiš. Sedaj je ta zaselek urejen in prijazen za domačine ter tudi za tiste, ki ga obiščejo.

Z vrha Kukanj smo se spustili v spodnje Kukanje, kjer nas je na dvorišču vinske kleti Tilia pričakal lastnik Matjaž Lemut, nas lepo sprejel, predstavil kmetijo in nas povabil na ogled kleti, kjer nam je v pokušino ponudil svoja vrhunska vina. Zaradi možnosti popoldanskih ploh in razmočenosti poti, letos nismo obiskali zaselkov Zdešče, Nadliški in Poki. Po asfaltni cesti smo odšli v Kamnje, kjer nas je že ujela prva močna ploha. Zatekli smo se pod nastrešek domačije ter pričakali, da naliv mine. Nadaljevali smo pot v Potoče in po poljski poti ob avtocesti proti Dobravljam, kjer smo zavili v Konjsko dolino ter se zatem povzpeli nazaj na izhodišče pohoda. Prijazni Kukanjčani so nas sprejeli s toplo kavico in šilcem domačega ter veliko dobre volje. Poleg dobrot, ki smo jih udeleženci prinesli v nahrbtnikih, smo bili na zaključku deležni še slastnih rezin pršuta, ki ga je podaril Zmago Stegovec. Za še lepši zaključek pohoda pa je s svojo harmoniko poskrbela domačinka Maja Cigoj.

Čeprav nekoliko deževen, a vseeno prekrasen nedeljski popoldan smo zaključili ob sklepu, da se naslednje leto spet sprehodimo po poteh in stezah KS Kamnje – Potoče.

 

 

PS Kamnje

Oglejte si tudi