Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

40 dni brez alkohola

V akciji 40 dni brez alkohola sodeluje tudi Društvo zdravljenih alkoholikov Ajdovščina - Vipava.

Naše društvo je eno prvih društev, ki se je formiralo in začelo delovati v Sloveniji pred 45 leti. Takrat je peščica zdravljencev uvidela pomen druženja za nadaljnjo uspešno rehabilitacijo po bolnišničnem zdravljenju. Od takrat se je klub širil in prihajali so novi in novi člani, ki so hoteli za vedno prekiniti z alkoholom, ter živeti zdravo življenje, vredno človeka. Leta 2007 smo se skupaj s tolminskim in novogoriškim klubom prvič sestali in se združili v prvo zvezo klubov zdravljenih alkoholikov Severne Primorske, ki se je kasneje preimenovala v Zvezo Klubov Zdravljenih Alkoholikov Slovenije (ZKZAS).

Zakaj? Tako kot z ustanovitvijo samega društva pred 45 leti smo tudi tokrat uvideli pomen, da se je potrebno združevati, ker v zvezi je moč za medsebojno pomoč, ter se skupaj boriti in se zoperstaviti odvisnosti od alkohola. Ponosni smo, ker smo tudi tukaj med prvimi ustanovitelji v Sloveniji. Zveza je v enem samem letu naredila ogromno dela, ki je javnosti dala že veliko pozitivnega. Saj se vidi, da naš javni nastop, predvsem nastop po skupščinah drugih klubov, je obrodil veliko dobrih sadov, saj se je že 12 klubov združilo v našo zvezo, ki pokrivamo celotno Slovenijo in še vedno prihajajo novi klubi in društva.

Zahvala gre Renatu Bernardinisu (It), ki nas je kot garant priporočil v svetovno organizacijo  W.A.C.T., da lahko delujemo. Zahvala in vsa čast gre tudi Aleksandru Možetu, takratnemu terapevtu PB Idrija, ki je sprejel funkcijo predsednika zveze. Da smo povsem močni in strokovni, gre tudi zahvala celotni PB Idrija, posebno pa takratni vodji oddelka za odvisnost dr. psihiatrije Anki Erznožnik Lazar in dr. psihiatrije Janji Milič.

V prvo zvezo so takrat bili izvoljeni: za predsednika je bil izvoljen Aleksander Može. Za tri podpredsednike so bili izvoljeni Friderik Lapanja iz Tolmina, Konrad Ribič iz Ajdovščine in Srečko Uršič iz Nove Gorice, za tajnico pa Nada Kenda iz Tolmina. Od leta 2013 je predsednik Zveze Friderik Lapanja. Delovali in pomagali bomo na tem, da se bodo še po drugih regijah Slovenije ustanavljale zveze, ki se bodo združevale v vse slovensko zvezo klubov zdravljenih alkoholikov Slovenije. Želimo si, da bomo še naprej uspešni in se skupaj borili proti alkoholizmu ter pomagali ljudem in družinam, ki so potrebni te pomoči za nadaljevanje življenja brez alkohola.

Klubi predstavljajo nujno, nezamenljivo poslednjo stopnjo zdravljenja in rehabilitacijo ljudi, odvisnih od alkohola. Predstavljajo terapevtsko skupino, katere člani so že nekaj časa trezni in imajo že nekaj izkušenj iz skupinske psihoterapije. Vztrajanje v abstinenci in pot v kakovostno življenje sta bistveno lažja v družbi z drugimi nekdanjimi odvisniki od alkohola. Cilji kluba so v poglobitvi uvida v lastno odvisnost, posledice in vzroke odvisnosti, v iskanju zdravih načinov življenja in odpravljanju vsakdanjih težav, v samopomoči pri vztrajanju v abstinenci ter rehabilitaciji na vseh pomembnih področjih življenja, še posebej v medsebojnih odnosih. V času sodelovanja v klubih in društvih naj bi član spreminjal svoje vedenje ter brez občutka krivde in manjvrednosti ustvarjal skladne odnose med ljudmi. S pomočjo skupine načrtuje čim boljšo izrabo prostega časa in se, če je to potrebno, tudi poklicno rehabilitacijo.

V klubu obstajajo nekatere razlike, ki so odvisne od terapevtov, njihove izobrazbe in njihove naravnanosti do odvisnih z alkoholom in ljudi nasploh, da nekdanjega odvisnika od alkohola usposobiti za polnopravno in kvalitetno življenje brez alkohola. Raziskave tudi kažejo, da je za doseganje smotrov zdravljenja pomembnejša motivacija odvisnih od alkohola kot pa način vodenja skupine

Srečko Uršič

Oglejte si tudi