Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
6°C
PET.
16°C
5°C
Oceni objavo

150 – letnica Lavričeve knjižnice

V letu 2014 se v Lavričevi knjižnici spominjamo začetkov knjižničarstva na gornjem Vipavskem. 'Čitavnica v Ajdovšni' je 17. aprila 1864 odprla svoja vrata, nekaj mesecev kasneje, 15. avgusta 1864, pa je sledila ustanovitev 'Čitavnice v Vipavi'.
Čitalnica je bila v tem obdobju prostor, kjer so se ljudje družili, izmenjevali svoja mnenja o znanstvenih, zgodovinskih, jezikoslovnih in drugih narodnih stvareh. Občasno so prirejali tudi prireditve, na katerih so peli ali igrali. V 19. stoletju so se v čitalnice samostojno lahko vključevali le polnoletni moški, ženske pa so se v čitalnico lahko vključile le preko svojega zakonskega partnerja. Včasih so imele čitalnice dva prostora: večji prostor souporabljali kot dvorano za družabne prireditve, v manjšem prostoru, imenovanem bralnica, pa so hranili časopise, revije in knjige.

Danes imajo vse enote Lavričeve knjižnice skupaj 162.000 enot knjižničnega gradiva; od tega Lavričeva knjižnica Ajdovščina 88.000 enot, Krajevna knjižnica Vipava 26.000 enot, Potujoča knjižnica 26.000 enot, Krajevna knjižnica Podnanos 15.000 enot, Izposojevališče v Dobravljah pa 7.000 enot. Poleg knjig, revij in časopisov si lahko izposodite še CD-je, DVD-je, e-bralnike in elektronske knjige, uporabljate lahko računalnik, dostopate do interneta in se udeležite številnih prireditev in izobraževanj. Lavričeva knjižnica v Ajdovščini je odprta vsak dan razen nedelje, ravno nasprotno kot nekoč, ko je bila čitalnica odprta le ob nedeljah. In če so bili včasih v čitalnicah glavni moški, danes v knjižnicah med obiskovalci prevladujejo ženske in otroci.

Zanimanje za knjižnico in knjige ostaja veliko tudi danes. V letu 2013 so si uporabniki v vseh enotah izposodili več kot pol milijona enot gradiva (530.000 enot), preko 7.000 ljudi se je udeležilo 113-ih prireditev za odrasle in 154-ih prireditev za otroke in mladino. Število obiskovalcev (aktivnih članov je bilo lani 7.539) je bilo v celoti večje za 5 %, največjo rast beležimo v Vipavi 37 %, Podnanosu 18 % ter v Dobravljah kar 126 %. Obseg izposojenega gradiva je za 8 % večji kot leto prej. Vsako leto narašča tudi število kulturnih dogodkov in prireditev, bibliopedagoških dejavnosti, izobraževanj za mladino in odrasle, bralnih srečanj in drugih projektov.

Ob 150-letnici Lavričeve knjižnice Ajdovščina smo 16. maja 2014 pripravili slovesnost s kulturnim programom, na kateri so svoje poglede na Lavričevo knjižnico strnili slavnostni govorniki direktor Lavričeve knjižnice Ajdovščina Artur Lipovž, minister za kulturo dr. Uroš Grilc, župan občine Ajdovščina Marjan Poljšak ter predsednica Zveze bibliotekarskih društev Slovenije mag. Sabina Fras Popović. S svojo prisotnostjo so nas počastili tudi poslanka v državnem zboru RS Eva Irgl in vodja slovenske sekcije za potujoče knjižnice mag. Tjaša Mrgole Jukič ter drugi gostje. Člani skupine Javorov hudič so predstavili zgodovino knjižnice ter kot rdečo nit prireditve izpostavili Lavričeve besede ''vsa skrb naj vam bode za naš jezik''.

V Vipavi bo praznovanje 150–letnice potekalo v okviru občinskega praznika. V Lanthierijevem dvorcu bo 20. junija 2014 otvoritev razstave o razvoju knjižničarstva na območju Občine Vipava, ki jo pripravljamo v sodelovanju s Pokrajinskim arhivom iz Nove Gorice.

Iris Skočaj, Lavričeva knjižnica Ajdovščina

Oglejte si tudi