Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
17°C
2°C
Oceni objavo

Pogled na Slovenijo je vse bolj mladim prijazen

Inštitut za mladinsko politiko in Mladinski svet Ajdovščina v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije in pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja sta septembra letos podelila že tretje certifikate Mladim prijazna občina.
Slovenija je tako bogatejša za 8 novih mladim prijaznih občin. Laskavi naziv so si letos prislužile Mestna občina Celje in občine Grosuplje, Idrija, Kamnik, Ljutomer, Trbovlje, Trebnje in Vojnik. Tako je v Sloveniji 21 občin s certifikatom Mladim prijazna občina.

Ideja o certifikatu Mladim prijazna občina je leta 2011 nastala na Mladinskem svetu Ajdovščina kot odgovor na pereče težave, s katerimi se srečujejo mladi v Sloveniji. Med najpogostejšimi težavami se pojavljajo visoka stopnja brezposelnosti med mladimi, vse kasnejše vstopanje mladih na trg dela kot posledica podaljševanja študija, nestalnih oblik zaposlitve ter splošne negotove prihodnosti mladih in vse težje reševanje stanovanjske problematike med mladimi. 

Certifikat spodbuja lokalne skupnosti, da po svojih močeh zagotavljajo mladim prostor, v katerem razvijajo svoje kompetence ter odraščajo v odgovorne odrasle posameznike. Ukrepi s področja identificiranih lokalnih mladinskih politik spodbujajo tako mlade same kot lokalne skupnosti, da se aktivno odzovejo na posledice, ki jih nosi kriza tako na sedanje kot prihodnje mlade in odrasle generacije.

»Certifikat občine usmerja k sistematičnemu obravnavanju področja mladine in izvajanju povezanih ukrepov, ki mlade spremljajo na poti v odgovorne odrasle državljane. Danes je v Sloveniji 10 % mladim prijaznih občin. Podatek kaže, da naš čaka še veliko dela. Pot, ki smo jo ubrali, pa je nedvomno prava,« ugotavlja Tadej Beočanin, idejni vodja programa, in nadaljuje: »Neaktivnost v času mladosti, odvisnost mladih od staršev in posledično vse kasnejše odločanje za družino so težave, ki se ne tičejo izključno mladih, ampak negativno vplivajo na vse generacijein celotno družbo. Certifikat ne predstavlja rešitve za nastalo situacijo. Je pa konkreten odziv na nezadovoljivo stanje, ki terja takojšnje ukrepanje.«

Program je podprlo tudi ajdovsko podjetje Petrič d.o.o., katerih table 'Mladim prijazna občina' bodo občanom in obiskovalcem naznanjale prijaznost občin dobitnic certifikata do svojih mladih občank in občanov.

V letu 2014 program sofinancira Zavod Movit s programom Mladi v Akciji.

Rozana Mužica

Oglejte si tudi