Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Občinske štipendije bodočim inženirjem

Občina Ajdovščina bo v letu 2016 preko razpisa podelila dve štipendiji bodočim inženirjem strojništva, elektrotehnike ali računalništva. Podelila bo še deset štipendij dijakom in študentom iz socialno šibkih družin.

Ajdovski občinski svet je na zadnji seji sprejel Izvedbeni načrt Strategije za mlade za leto 2016, ki za letošnje leto določa razpis dveh štipendij za deficitarne poklice in desetih štipendij za dijake in študente iz socialno in ekonomsko šibkih družin. Oba pristojna odbora – za družbene zadeve in za gospodarstvo – pa sta na podlagi Analize potreb gospodarstva po kadrih, izobraževanju in usposabljanju v občini Ajdovščina, ki jo je pripravila Ljudska univerza Ajdovščina, določila lokalno pomembne ali deficitarne poklice za namen štipendiranja. To so inženir strojništva, inženir elektrotehnike in inženir računalništva.

Občina Ajdovščina bo za šolsko leto 2016/17 preko razpisa podelila dve deficitarni štipendiji, prednost pa bodo imeli bodoči inženirji strojništva in elektrotehnike. Podelila bo tudi deset štipendij dijakom in študentom iz socialno šibkih družin. Razpis bo izšel septembra.

Občina Ajdovščina je lani prvič razpisala občinske štipendije. Z njimi želi mladim omogočiti takšno izobrazbo, ki jim bo omogočala lažji vstop na trg dela in jih spodbuditi k šolanju za poklice, ki jih v občini primanjkuje. Lani so bili kot deficitarni poklici opredeljeni logoped, zdravnik in zobozdravnik. Na razpis sta prišli dve vlogi - ena za logopeda in ena za zdravnika. Za deset razpisanih štipendij dijakom in študentom iz socialno in ekonomsko šibkejših družin je prispelo 22 vlog. Dodatno spodbudo želi občina dati šolajoči mladini še z nagradami za izjemne uspehe dijakov in študentov. Za prvo leto so bile sicer predvidene štiri nagrade (prispelo je 14 vlog), komisija pa je potem povišala število na pet.

sh, ep

Oglejte si tudi