Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

Medeni zajtrk na Colu

Z novim šolskim letom je vrata odprl temeljito prenovljen in razširjen vrtec na Colu, uradno odprtje pa je bilo konec septembra. Župan Tadej Beočanin se tedaj slovesnosti ni mogel udeležiti, zato je bil toliko bolj vesel povabila na medeni zajtrk.
V skupini Medvedkov je z otroci pozajtrkoval (črn kruh, maslo in med, lonček toplega mleka, za konec pa še jabolko), otroci pa so ob tem zapeli nekaj pesmic. Županu so tudi zaupali, da so tako lepega vrtca zelo veseli in da radi prihajajo. Prej so bili omejeni na en oddelek v pritlični sobici, danes pa ima dvooddelčni vrtec svojo lastno razdelilno kuhinjo, lepo urejeno pokrito teraso in z igrali opremljeno zunanje igrišče.

Nato je župan obiskal še skupino Ježkov ter se na lastne oči prepričal, da so projektanti in izvajalci odlično opravili svoje delo. Gradbena dela so veljala 226.000 evrov, ki jih je zagotovila občina v proračunu, prav tako še 40.000 evrov za opremo igralnice, garderobe, razdelilne kuhinje, pralnice in igral za zunanje igrišče. Pritličje novega vrtca je namenjeno najmlajšim, Ježkom, 12 jih je trenutno, v nadstropju pa domuje 21 Medvedkov.

Medeni zajtrk so spodbudili slovenski čebelarji pred sedmimi leti, ko so svoj med prvič ponudili za zajtrk otrokom v vrtcih in šolah. Čebele imajo s svojim delovanjem pozitivne učinke na celoten ekosistem in na ohranjanje biotske raznovrstnosti v naravi. Njihova najpomembnejša vloga pa je opraševanje rastlin, s čimer pripomorejo k uspešni kmetijski proizvodnji, ki zagotavlja varnost preskrbe s hrano.

Zaradi pomena čebel in čebelarstva si Slovenija prizadeva za ohranitev in zaščito čebel ne samo na svojem območju, ampak tudi na celotnem območju Evropske unije. V okviru prizadevanj za zaščito čebelarstva ima pomembno mesto ozaveščanje javnosti o pomenu čebel in čebeljih pridelkov, pri čemer daje Ministrstvo za kmetijstvo in okolje Republike Slovenije velik poudarek mladim. Večina navad namreč izhaja iz otroštva, zato je potrebno z vzgojo in s spodbujanjem takšnih navad, ki pomenijo skrb za okolje in naravo, pričeti pri najmlajših.

Zato v okviru te izobraževalne akcije vsako leto potekajo tudi različne predstavitve in delavnice za otroke o pomenu čebel za našo oskrbo s hrano, s poudarkom na ohranjanju čistega in zdravega okolja ter ohranjanju podeželja. Poudarek je tudi na ozaveščanju drugih ciljnih javnosti o pomenu zajtrka kot pomembnega dnevnega obroka za zdrav način življenja.

Vseslovenski projekt tradicionalnega zajtrka ima tudi namen pospeševati lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo ali vsaj ozaveščati o pomenu v lokalnem okolju pridelane in predelane hrane. Čeprav sistem naročanja v javnih ustanovah temu ne gre na roko, pa se v občini Ajdovščina vendarle premika tudi na tem področju. V projekt, ki sliši na ime 'Kilometer 0 (nič)', se je že vključila Srednja šola Veno Pilon iz Ajdovščine, spomladi se bodo s tem spopadli še v Otroškem vrtcu Ajdovščina in nato še v nekaterih drugih javnih zavodih.

rl

Oglejte si tudi