Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Igra vetra v krožišču

Voznike bo ob vstopu v mesto z vipavske smeri pozdravil napis Ajdovščina (osvetljen tudi ponoči). Krožišče ob soseski Kresnice bo namreč dobilo novo podobo. Zasnovali so jo v ajdovskemu Studiu Pikaplus in bo na svojstven način simbolizirala ajdovsko značilnost – burjo.
Po svetu je praksa urejanja krožišč kot zelo izpostavljenim površinam zelo raznolika. Ponekod upodabljajo cele zgodbe, vendar je treba najprej vedeti, da so krožišča prvenstveno namenjena tekočemu in varnemu odvijanju prometa, zato morajo biti pregledna in ne smejo preveč preusmeriti pozornosti voznikov.

To je zasledovala tudi strokovna služba Direkcije RS za infrastrukturo, ki za nekatere prejšnje načrte ureditve največjega ajdovskega krožišča ni dala soglasja. Ideje so namreč bile, da bi v krožišču postavili repliko ajdovskega simbola – stolpa s cinami, spet drugič bi posadili vipavske češnje ali celo manjšo planto. Novo idejno zasnovo so si omislili v ajdovskem Studiu Pikaplus, kjer so si zadali zelo težavno nalogo – kako ponazoriti ključno značilnost Ajdovščine, namreč burjo. Ponazarjalo naj jo bi vrtinčenje raznih trav oziroma trajnic znotraj spirale. Spirala bo služila kot podstavek, sočasno bo z vipavske strani izpisano ime mesta.

Arhitektka Jana Hladnik Tratnik: »Spirala bo izdelana iz kovinskega materiala COR-TEN, ki ima značilno rjasto patino in se uporablja pri sodobnejših krajinskih ureditvah. Tak material se približa naravnim tonom pokrajine in zato ne bo deloval kot tujek v prostoru. Ob kasnejši zasaditvi rastlin bo spirala skupaj z zasajenimi rastlinami predstavljala igro vetra, ponazarjala vrtinčenje burje.« Preglednost krožišča bo zagotovljena z maksimalno višino spirale do 110 cm. Pomembna novost krožišča bo tudi plato, na katerem bo moč postaviti razne 'instalacije' ob pomembnih dogodkih. 
ep

Oglejte si tudi