Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Podkraj dobil novo mrliško vežico

Dolgoletna želja prebivalcev Podkraja se je uresničila 25. oktobra, ko je na tamkajšnjem pokopališču koprski škof dr. Jurij Bizjak blagoslovil novo poslovilno vežico.
 Dotrajano in neuporabno staro vežico je zamenjal sodoben objekt, izdelan po načrtu arhitekta Andreja Čopiča. Sestavljen je iz dveh pravokotnikov, ki ju združuje skupna streha. Odpira se proti jugu, na osrednjo ploščad. V zahodnem delu so urejene čajna kuhinja in sanitarije, v vzhodnem delu je mrliška vežica, osrednji del pa je namenjen izvajanju pogrebnega obredja v slabem vremenu, lahko pa služi tudi kot dodatna mrliška vežica. Objekt pokriva razgibana streha v treh višinah. Hkrati so razširili tudi pokopališče, tik ob njem uredili novo parkirišče z desetimi parkirnimi mesti in ekološkim otokom, glavna cesta, ki povezuje pokopališče z vasjo pa je dobila nov pločnik. Na slovesnosti sta v imenu investitorjev spregovorila predsednik KS Metod Bizjak ter ajdovski župan Marjan Poljšak, v kulturnem programu pa so nastopili kar trije domači pevski zbori - mešani cerkveni, otroški ter ženski zbor Marjetice.

Dela je izvedlo preko javnega razpisa izbrano podjetje Velrad Inženiring d.o.o. iz Ajdovščine.  Pogodbena vrednost del je 209.402 evrov. K temu je treba prišteti še strošek gradbenih del prestavitve elektrovoda in postavitve nove trafo postaje, kar je znašalo 6.947 evra. Investicijo sta krili Občina Ajdovščina in Krajevna skupnost Podkraj, ki je v ta projekt vložila vrnjena sredstva iz vlaganj v telekomunikacije. Podkrajci so namreč telefonsko omrežje pred mnogimi leti gradili tudi s pomočjo samoprispevka, ki se po vračilu lahko vlaga le v skupne družbeno-koristne projekte. Kar 145.000 eur vrnjenih sredstev so torej Podkrajci sami primaknili k izgradnji nove mrliške vežice in širitvi pokopališča. Umetniško sliko, ki krasi mrliško vežico, pa so kupili župnija in farani s prispevki. Naslikal jo je akademski slikar Tomaž Perko, medtem ko je zvonček na zvoniku doniral krajevni podjetnik.

Kot je povedal predsednik sveta KS Metod Bizjak, so si člani sveta leta 2010, ko so prevzeli funkcijo upravljanja krajevne skupnosti, postavili prvi cilj - izgradnjo mrliške vežice. To so načrtovali že člani prejšnjega sveta KS, tako da ideja ni bila nova. »Zamislili smo si, kakšen naj bi bil objekt in skupaj z arhitektom Andrejem Čopičem ter Občino Ajdovščino pripravili projekt, gradbeno dokumentacijo in vsa potrebna dovoljenja. Seveda brez težav ni šlo. Skupaj s kolegi iz sveta KS smo jih reševali po naših najboljših močeh. Začelo se je z odkupom zemljišč od naših krajanov - mejašev, ki jim gre na tem mestu zahvala za sodelovanje in pomoč pri izgradnji, pa tudi opravičilo za nevšečnosti, ki so jih imeli ob gradnji. Sledila je rušitev stare mrliške vežice (imenovano tutnkambra) ter rušitev trafo postaje. Za potrebe parkirnega prostora je bilo potrebno porušiti garažo in odkupiti zemljišče. Ker je skozi Podkraj pred davnimi časi potekala tudi rimska cesta, kar naš kraj uvršča v posebno poglavje zgodovine, je bilo potrebno pridobit tudi soglasje spomeniškega varstva. Seveda je naše področje tudi v zaščitenem pasu Nature 2000, katere posledica je bilo pridobivanje dodatnih dovoljenj in soglasij, to pa je podaljšalo čas dokončanja našega projekta. Z velikim angažiranjem vseh članov sveta KS, s pomočjo Občine Ajdovščina, Upravne enote ter vseh ostalih, ki jih nisem poimensko naslovil, nam je uspelo začeti izgradnjo. Ne samo začeti, tudi končati. Hvala vsem, ki ste po svojih močeh prispevali k tej pridobitvi. Še posebej bi izpostavil arhitekta Andreja Čopiča in izvajalca Radovana Velikonjo,« je zaključil.

Urška Testen, foto Zoran Puc

Oglejte si tudi