Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Obnova cerkvice na Školju sv. Pavla

V bronasti in v železni dobi, dobro tisočletje in pol pr. Kr., je na Sv. Pavlu zraslo utrjeno naselje, dolgo 450 m, široko do 105 m, ki je bilo vse naokrog obzidano, tudi na mestih, kjer je bila skalna pečina videti neobvladljiva.
Studenec je ostal zunaj obzidja, zato so si na južnem koncu ob pečino postavili zbiralnik, ki je hkrati služil kot obrambni in opazovalni stolp. S stopnicami, deloma vsekanimi v skalo, ki jih je ljudski glas označil za zlate,  je bil povezan z naseljem na platoju. Stolp - zbiralnik je še dandanes okoli 11 m visok in velja za eno izmed najbolje ohranjenih antičnih gradenj na Slovenskem. Mogočnost naselja na Školju sv. Pavla pa napeljuje na misel, da je Ortaona stala prav tu.

Danes stoji na njem cerkvica sv. Pavla, ki čaka boljše raziskovalne čase, da odkrijejo, kar so leta prikrila. Da določijo temelje stare cerkve in še starejše cerkve, na katerih je zgrajena sredi platoja nova, skromna, a po nastanku in pričevanju prav posebna cerkev kamenjske župnije.

Nekako je prišel čas, da spet obnovimo cerkvico na Školju nad Vrtovinom. V oktobru 2012 smo začeli z zamenjavo ostrešja ter zunanjega in notranjega ometa. Po pridobitvi dokumentacije bo pozidan  zvonik, ki  so ga načrtovali že leta 1946. Po zaslugi darovalke iz Vrtovina je zanj že ulit 238 kg težak zvon.

Kakor v povojnem času tudi sedanje delo napreduje po zaslugi, odrekanju in darovanju številnih, ki čutijo s tem svetim krajem in cerkvico. Odziv prostovoljcev je velik. Nekatere organizacije so darovale nekaj gradbenega materiala. Kljub številnim delovnim akcijam pa so še vedno potrebna fizična sredstva. Hvaležni bomo za vsak vaš prispevek.

Naj nas sveti Pavel poveže vse, brez razlike. Ta edinstveni spomenik je sezidan tudi v trajni spomin žrtvam druge svetovne vojne.

Vrtovinci in drugi se srečajo na Sv. Pavlu pri sveti maši trikrat letno: na velikonočni ponedeljek, na praznik sv. Petra in Pavla ter 2. novembra. Letos bo na silvestrovo pohod z lučkami in maša, kar naj bi postalo tradicionalno. Vabljeni vsi ljubitelji sv. Pavla, kjer bomo skupaj ob topli pijači pričakali leto 2013.

 

Nevenka G

Oglejte si tudi