Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Dvajset let obujene šagre sv. Mihaela v Kamnjah

Sliši se lepo, a kaj ko praznovanj v resnici ni bilo 20. Še sami ne vemo, koliko jih je bilo. Praznovanje se je vsa leta odvijalo zadnji vikend v septembru ali pa prvi v oktobru. In takrat je vreme še posebej muhasto.
Nekajkrat je že ves teden prej deževalo, šagro smo že odpisali, potem pa je v nedeljo zjutraj posijalo sonce in prizadevni organizatorji so uspeli do večera pripravit prizorišče. Včasih je bil vroč in sončen teden, v nedeljo popoldan pa so se od Gorice prignali oblaki in deževalo je kot za stavo. Pa je vse skupaj odpadlo oz. odteklo. Ja, mnogo smešnih ali pa žalostnih dogodkov nas spominja na ta leta. Pri nas se je zvrstilo veliko glasbenih skupin. Največkrat so nas zabavali Kalamari, pa tudi Slapovi so nam lepšali prireditev. Največ obiskovalcev smo imeli tista leta, ko smo organizirali rally iz Potoč v Kamnje. Pa kolesarski vzpon. Tekmovanje v streljanju z zračno puško. In seveda tradicionalne igre, kot je met kamna in žaganje hloda s 'šajonom'. V tistih letih, še posebej na začetku, smo bili v delo vpreženi skoraj vsi krajani. Organizacija nas je povezovala in po uspešno izvedeni prireditvi nas je čakal skupni piknik, kjer smo analizirali opravljeno delo in se že dogovarjali za naslednje leto. Na žalost pa se časi spreminjajo, vsak ima svoje probleme, tudi na vasi ni več toliko druženja kot včasih.

Zato nas posebej veseli, da so k letošnji organizaciji šagre pristopili mladi. Določili so, da bo šagra v nedeljo, 28. septembra. Že v soboto popoldan se bo na igrišču (v primeru slabega vremena pa v dvorani bivše OŠ) odvijal otroški živ-žav, na katerega so povabljeni tudi otroci iz sosednjih vasi. Nadaljevalo se bo s športnim druženjem krajanov. Mladi se bodo pomerili v različnih športih, starejši pa bomo navijali in ta večer izkoristili za klepet …mogoče z nekom, ki ga že dolgo nismo srečali. V nedeljo dopoldan bo sv. maša, popoldanski program pa se bo začel ob 15-ih. Tradicionalni met kamna in žaganje, razstava domačih dobrot, razstava starodobnikov in seveda ples ob zvokih ansambla Hram. Pa še kaj si bo naša mladina gotovo izmislila. Starejši pa jim bomo po svojih močeh pomagali.

Ostane nam samo še želja, da bi bilo po dolgem času tisti vikend lepo vreme.

M. Č.

Oglejte si tudi