Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

ZBORNIK '100 LET OD ZAČETKA PRVE SVETOVNE VOJNE'

Lavričeva knjižnica Ajdovščina vas v petek, 11. decembra ob 18.30, vabi na predstavitev zbornika»100 LET OD ZAČETKA PRVE SVETOVNE VOJNE«, ki je rezultat dela članov Študijskega krožka pri Ljudski univerzi Ajdovščina pod vodstvom mentorice, zgodovinarke PETRE TROŠT.

»Leta 2014 smo se spominjali stote obletnice pričetka prve svetovne vojne – vojne, ki je zaznamovala Vipavsko dolino. Številni možje so odšli na bojna polja, nekateri se niso vrnili. Za njimi so ostale vdove, nepreskrbljeni otroci. Poleg tega je bila Vipavska dolina v neposrednem zaledju krvave Soške fronte, kar je v naše kraje pripeljalo takšno množico vojaštva, kot ga vipavski človek najverjetneje ni videl vse od bitke pri Mrzli reki,« v uvodu zbornika zapiše urednica in mentorica študijskega krožka Petra Trošt.
V zborniku so zbrani prispevki članov krožka, ki jih je spoznavanje preteklosti tako pritegnilo, da so teme njihovih prispevkov prešle okvire dogajanj v letih 1914–1918. Na terenu so dokumentirali tudi današnje stanje objektov in lokacij, ki jih opisujejo v svojih prispevkih.
Zbornik pokaže, kaj lahko nastane, ko se združijo ljudje različnih generacij, ki jih povezujejo skupni interesi in cilji, takrat namreč učenje v skupnosti preraste v znanje za skupnost.
Zbornik je izdala Ljudska univerza Ajdovščina.
Vabljeni!
Lavričeva knjižnica Ajdovščina

Oglejte si tudi