Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Predstavitev knjige Listi z roba

Kaj sta si pisala Izidor Cankar in VenoPilon (in o tem kaj vse sta zamolčala). Vabljeni v četrtek, 24. septembra 2015, ob 18. uri, v Pilonovo galerijo Ajdovščina.

Za božič 1949 so se v Parizu spoznali in spoprijateljili v slikarstvo zagledani Veno Pilon, France Mihelič in Izidor Cankar. Za omizji je nastalo veliko drobnih risbic, celo pesmic, ko sose vezi prevedle v prijateljstvo na daljavo, pa vsaj med Pilonom in Cankarjem precej pisem.

Njuna korespondenca, ki je potekala v petdesetih letih prejšnjega stoletja med Parizom in Ljubljano, je zdaj prvič objavljena v knjigi Listi z roba. Dopisovanje dopolnjujeta spremna eseja Irene Mislej, dolgoletne direktorice Pilonove galerije, in Alenke Puhar, dobre poznavalke naše kulturne in politične zgodovine, ki je temeljito osvetlila tisti čas in s tem pojasnila, zakaj je marsikaj v pismih ostalo zamolčano.Glavni junaki knjige so pomembni soustvarjalcislovenskega likovnega sveta. O njihovih usodah, skupnih načrtih, takratnem duhovnem in materialnem svetu se bo z avtoricamaspremnih esejev pogovarjala urednica knjige Nela Malečkar.

Ob tej priložnosti bodo na ogled izbrana pisma iz korespondence, ki jo v celoti hrani Pilonova galerija Ajdovščina ter Pilonove risbe, ki so nastale ob pariškem druženju reh akterjev knjige.

Vljudno vabljeni!

Pilonova galerija Ajdovščina

Oglejte si tudi