Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
6°C
JUTRI
16°C
3°C
Oceni objavo

Pilonovo mesto danes

V Pilonovi galeriji je od četrtka, 21. aprila 2016, na ogled razstava fotografij učenk in učencev treh osnovnih šol: OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, OŠ Col in OŠ Šturje Ajdovščina. Dela so nastala na fotografski delavnici, ki se je odvijala med razstavo Veno Pilon, Ferrania, barvni diapozitivi (11. december 2015 – 14. februar 2016). V začetku decembra 2015 smo namreč v uvod praznovanja letošnje 120. obletnice rojstva Vena Pilona odprli razstavo, na kateri je bil javnosti prvič predstavljen izbor iz bogate bere umetnikovih diapozitivov, ki jih hranimo v galeriji.
K delavnici smo povabili osnovne šole v Ajdovščini in okolici ter v Vipavi in skupaj se je je udeležilo več kot 70 učencev. Za mentorstvo pa smo zaprosili Klemna Bizjaka, domačega fotografa, ki se analogni fotografiji posveča že več kot dvajset let.

Tako smo se v neposredni okolici galerije kot v njenih prostorih sprehodili skozi razstavljene fotografije in projekcijo Pilonovih  diapozitivov, proces razvijanja filma in fotografij, si ogledali in preizkusili tako stare analogne fotoaparate - med njimi tudi Pilonovega iz 30. let prejšnjega stoletja - kot novejše, nato pa se z vnaprej določenim motivom posvetili samemu fotografiranju. Znotraj starega dela mesta smo z analognimi fotoaparati poskušali na film ujeti poglede na lokacije, ki jih je (na dia-film) beležil Pilon pred skoraj pol stoletja. Osredotočili smo se na tiste motive, ki jih je umetnik posnel v Ajdovščini po dokončni vrnitvi iz Francije v domovino, torej med leti 1968 in 1970.

Razstavljene fotografije, na katere so udeleženke in udeleženci ujeli Ajdovščino, nam skozi drugačne oči odstirajo mesto danes, njihovo videnje pa je navdihnil tudi Pilon, ki ga je pred skoraj 50. leti po mestnih ulicah gnala ustvarjalna nuja ter veselje do beleženja dogajanja okoli sebe. Soočili smo torej videnji mesta, o tem kako in v kakšni meri je Ajdovščina zrasla do danes, pa pripovedujejo fotografije na stenah Pilonove galerije.

Na ogled razstave Pilonovo mesto danes vabimo do torka, 3. maja 2016.

Pilonova galerija

Oglejte si tudi