Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Izdelki s konceptom in zgodbo

Stvari so odgovor na aktualne gospodarske težave, s katerimi se večina ljudi sooča že od leta 2008. Gre za skupino lokalnih ustvarjalcev, ki je po letih obiskovanja različnih sejmov ugotovila, da kupci potrebujejo predvsem priročnost in dostopnost. S skupnim sodelovanjem jim je uspelo združiti različne ročne izdelke s področja Vipavske doline, ki so kupcem na voljo 6 dni na teden v ateljeju Stvari, katerega vrata so se na Gregorčičevi ulici 32/a v Ajdovščini odprla 2. aprila.

Z umetniškim ustvarjanjem, pestro in raznoliko ponudbo izdelkov si prizadevajo zadovoljiti tudi tiste posameznike, ki želijo izdelke s konceptom in zgodbo. »Unikatni izdelki za posebne priložnosti, za okrasitev doma ali samo za vas, ker si zaslužite pa so na voljo že od 3 € dalje,« povedo ustvarjalci. 

Ko vstopite v prostor, vam v oči najprej padejo ljubki tekstilni izdelki Tanje Stopar Grgič. Pod umetniškim imenom Motiv najdemo predvsem oblekice za najmlajše, kot so krila in hlače s popularnimi risanimi junaki ter kapice in trakove z najrazličnejšimi motivi. Poleg tega pa so za otroke in odrasle na voljo tudi unikatne drobižnice. Lesket umetelno izvezenega nakita iz steklenih perlic, poldragih kamnov in Swarovski kristalov pa nas popelje k vedno nasmejani Maji Tor, ki ustvarja pod imenom Buska Blink. Poleg njene stojnice pa že lahko občudujemo simpatične voščilnice za različne priložnosti, lasnice, broške, obeske za ključe, kazala za knjigo, kvačkane otroške copatke ter poslikane ploščice z navdihujočimi mislimi, ki so delo vsestranske ustvarjalke Polone Kovač. Dih jemajoči lestenci, nakit in šatuljice, narejeni iz odpadnih plastenk in druge plastične embalaže ter ogrlice iz bombažnih trakov pa nas pripeljejo do ustvarjalke, ljubiteljice narave ter zagovornice reciklaže, Ane Jug. Že na naslednji stojnici lahko pod umetniškim imenom Psihaču male čarovnije, ustvarjalke Tamara Kemper občudujemo pestro paleto izdelkov, kot so voščilnice, nakit, narejen s pomočjo servietne tehnike in nakit iz usnja, klobučevine ter zadrg. Ljubiteljem keramike pa bodo v spominu najbolj ostali unikatni keramični izdelki umetnikov Taše Turk in Jona Hatfulla. Pod umetniškim imenom Arteon bodo našli mogočne zmaje, ljubke menihe, zatopljene v molitvi, radovedne muce, angele za srečo, skodelice, milnike in nakit. Pod imenom White Cow pa se skrivajo prečudovite keramične posode, ure, vaze, luči, okvirji ter simpatične hiške, iz katerih miglja svetloba čajnih svečk. Za ljubitelje mode z vintage pridihom pa so na voljo oblačila in torbice z različnimi potiski, našitki in drugimi detajli, modne oblikovalke Teje Gvardjančič, ki ustvarja pod imenom Neovintage. Poleg izdelkov stalnih ustvarjalcev ateljeja pa lahko vsak mesec občudujemo tudi dela gostujočih ustvarjalcev. Bogato ponudbo umetnin želijo v prihodnje dopolniti z ustvarjalnimi delavnicami ter z udeležbo na različnih humanitarnih akcijah ter drugih dogodkih, ki jih redno objavljajo na družabnem omrežju Facebook, pod imenom Stvari.

Tamara Kemper

Oglejte si tudi