Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Festival Klementina prvič

Zaključil se je prvi Festival Klementina, ki je potekal v organizaciji Mladinskega centra Hiša mladih Ajdovščina. Pestro dvotedensko dogajanje je obogatilo družabno življenje v mestu, ob koncu pa podarilo Ajdovščini novo umetniško delo, leseno skulpturo »Drugo življenje«, ki je nastala izpod rok domačega kiparja Arijela Štruklja. Festival Klementina je dobil ime po lutkarju Milanu Klemenčiču in posledično precej pozornosti namenil domači lutkarski umetnosti. Oblikovalka Špela Cigoj je prispevala svoje z izvirnim logotipom.
Festival smo otvorili v Galeriji Hiša mladih, ker smo lahko občudovali izjemno delo Primoža Fučke in njegovih lutk iz predstave Mrtvec v rdečem plašču. Najmlajši so si lahko ogledali kar nekaj zelo zanimivih in nenavadnih predstav. Glasbena predstava Bobek in barčica je požela veliko aplavzov za kar gre zahvala dijakinjam SŠ Veno Pilon Ajdovščina. Posebno zanimive so bile delavnice za otroke Igre s senčnimi lutkami, ki jih je za nas, na dvodnevni delavnici, izvedla Monika Furlan.

Na sobotni predstavi za otroke Pravljice iz Kamišibaja (Zlatolaska, Žabe, Legenda o Hublju, Devet pogumnih miši, Žabe v smetani in Ena majhna prauca) smo lahko opazovali posebno zvrst gledališča - papirnato gledališče.

Po zaslugi plesne šole EL1 ni manjkalo plesnih korakov, glasbeni sladokusci so prišli na svoj račun ob koncertu odličnih Koala Voice in domače premiere Yearoftherookie in Neonate.

Nekakšen vrhunec dogajanja in hkrati darilo mestu pa je bil projekt Secondlife – Drugo življenje, katerega idejni vodja je bil domači kiparski mojster Arijel Štrukelj. Projekt, ki simbolno prikazuje, kako lahko stvari, ki sčasoma postanejo neuporabne, ponovno zaživijo v drugi obliki. Lesena skulptura, ki od petka krasi okolico Bara Hiša mladih je namreč nastala iz lesa požaganih topol, katere so še pred letom dni rasle tik ob stavbi Mladinskega centra in hotela Hiša mladih. Topole so padle, les pa je ostal in počakal na primerno, drugo priložnost. Ta priložnost je prišla s festivalom Klementina, novo življenje pa je požaganemu lesu vdihnil Arijel Štrukelj. Lesena skulptura po avtorjevih besedah simbolizira življenje vsakega posameznika,  je posameznikova življenjska pot, ki se strmo vzpenja, vedno pa nekje pride do prelomnice, ki to pot morda malce zamaje, ji nameni malce drugačno smer, a se nato še vedno vzpenja.

Ob otvoritvi projekta Secondlife smo v Galeriji Hiša mladih odprli tudi odlično razstavo del članov umetniškega društva Korenina. Razstava zajema precej kiparskih del, nekaj pa je tudi likovnih in fotografskih utrinkov. Svoja dela so na ogled postavili Miha Plohl, Miha Polanc, Miha Pečar, Aljoša Golobič, Miriam ElettraVaccari, Gorazd Prinčič, Vasja Kavčič, Jernej Humar, Gail Morris, VojtechTrocha in Arijel Štrukelj.

Festival smo zaključili v pravem duhu sodelovanja na Dan za spremembe. V soboto, 8. aprila, je trg 1. slovenske vlade zaživel v popolnoma svežem, pravljično- plesnem vzdušju. Domača plesna šola EL1 plesna scena se je v dvorani predstavila s plesno predstavo »O volku in njegovi pravljici«. V vlogi volka se je odlično znašel Nal Filipič Hvala, koordinatorki predstave pa sta bili Elena Mikuž in Tea Filipič. Nastopalo in plesalo je preko osemdeset otrok, ki jih nabito polna dvorana ni prav nič zmedla. Po predstavi se je plesno rajanje nadaljevalo pred Dvorano 1. slovenske vlade. V čudovitem vremenu in sproščenem vzdušju smo se na koncu posladkali še s sladoledom.

V okviru festivala Klementina se je zaključil tudi vsakoletni literarni natečaj, letos pod nazivom AEIOU. Prispelo je kar nekaj zanimivih literarnih del o zmagovalcih pa vas seznanimo v naslednji številki Latnika.

 

Pripravil: Mc Hiša mladih

Oglejte si tudi