Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

Castra na morskem dnu

Kulturno umetniško izobraževalno društvo »POC« Ajdovščina deluje že od leta 1998. V vseh teh letih smo si pridobili ogromno znanja in osvojili veliko tehnik dela z glino in tudi z drugimi materiali. Vrhunec naših dosežkov pa je vsekakor potop izdelkov iz gline na morsko dno, kar z razstavo »Castra na morskem dnu«, v galeriji Mladinskega centra Hiša Mladih v Ajdovščini, tudi prikazujemo. Ponosni smo na to, da smo v takem projektu med prvimi na svetu, vsekakor pa prvi v Sloveniji.
Vsakoletno sodelovanje na extemporu v Kostreni na Hrvaškem, ki ga organizira Društvo keramikov Vali, je botrovalo k temu, da smo se odločili za pripravo projekta »Potop in razstava keramičnih izdelkov na morskem dnu«. Pri izvedbi le-tega so nam pomagali  prijatelji iz Društva potapljačev KPD INA iz Kostrene. Na dnu zaliva ob tem obmorskem mestecu, je tudi postavljena naša podvodna razstava.

Že v lanskem letu smo člani Društva POC pričeli z izdelavo izdelkov iz gline, jih grobo obdelali in pustili v biskvitni peki, da bi imel morski živelj lepše pogoje za oprijem. Izdelke smo peljali v Kostreno in potapljači Društva INA so nam jih potopili ter na morskem dnu, v globini od 18 do 30 metrov, kjer morje ne valovi in ne premika izdelkov, postavili prelepo razstavo.

Te razstave si resda ne more ogledati vsakdo. Zanjo ni dovolj, da se lepo uredimo in gremo na ogled, kot v galerijo. Potrebno je vložiti več napora, potrebna je potapljaška obleka, maska ter kisikova jeklenka na hrbtu. Gre za preplet športa in umetnosti in uspešno mednarodno povezavo članov treh društev. Torej, razstava na morskem dnu, je namenjena ribam in potapljačem.

Ker pa smo želeli podobe iz globin morja predstaviti tudi širši javnosti, smo v Hiši mladih v Ajdovščini pripravili razstavo podvodnih fotografij naših izdelkov ter predstavitveni video. Odprtje razstave nam je z izbranimi pesmimi popestril oktet Castrum, s svojo udeležbo pa so nas prijetno presenetili tudi prijatelji potapljači iz Kostrene.

Fotografije so nam posneli potapljači in mojster za podvodno fotografijo, gospod Petar Fabijan. Iz nekaterih je že razvidno, da so se na naše izdelke iz gline že začeli naseljevati prvi morski prebivalci.

Ni povsem znano, kdaj bodo naši izdelki spet zagledali dnevno svetlobo, vendar pa bo zagotovo njihov videz, s podpisom morja, dober razlog za drugo razstavo, mogoče že v prihodnjem letu, s čimer bomo tudi zaključili naš projekt.

Razstava bo na ogled do konca meseca novembra. Prijazno vabljeni!

Janja Polanc

Oglejte si tudi