Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Monokromno v Lokarjevi galeriji

V petek, 18. marca, je bila v Lokarjevi galeriji otvoritev zanimive razstave članov Združenja umetnikov Škofja Loka. Na razstavi se predstavlja 16 avtorjev, tako slikarjev, kiparjev kot fotografov. Razstavo, ki je tako po vsebini, pristopih kot izraznih sredstvih zelo raznolika, so avtorji sami poimenovali Monokromno.

Monokromno pogosto služi dvema namenoma. Prva je posredovanje duhovne čistosti; z izborom oziroma z zamejitvijo na eno barvo lahko umetnik razišče spokojnost totalne abstrakcije. Drugi namen monokromnega je za nekatere umetnike redukcija slike ali kipa, lahko tudi inštalacije, videa ali zvoka, na najosnovnejšo obliko barve, oblike, teksture ali procesa izdelave dela.

Združenje umetnikov Škofja Loka je v osnovnem izhodišču združenje avtonomnih posameznikov, ki skušajo zasledovati premike znotraj osebnih izpovedi njihovih članov in sledenju tendencam, ki vplivajo na njihov življenjski/ustvarjalni prostor. Rdeča nit razstave Monokromno je želja po vzpostaviti raziskovalnega okoljain izpraševanja, kaj se zgodi, ko reduciramo strukture, material in prostor; če lahko barva artikulira samo sebe, neodvisno od interpretacijeali konteksta in če jo to osvobaja oziroma naredi avtonomno; če je monokromatizem najosnovnejša oblika abstrakcije, ki nudi vir inspiracije tako ne-figurativnim kot ne-predstavnim tendencam v sodobni umetnosti in kaj se zgodi ko avtonomen subjekt/delo trči ob zasičenost sodobnega sveta.

Razstava bo na ogled do 8. aprila.

Vladimir Bačič

Oglejte si tudi