Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Simpozij odstrl tančico z 'neznanega' Lokarja

Ajdovščina, 23. novembra 2012 - Lavričeva knjižnica je pripravila odmeven simpozij z naslovom: Danilo Lokar, 120 - letnica rojstva. To je bil še eden izmed velikih in pomembnih dogodkov, s katerim je želela počastiti okroglo obletnico rojstva velikega rojaka.
Simpozij se je odvijal v Pilonovi galeriji, na njem pa so  s svojimi prispevki sodelovali Ciril Zlobec, Branko Marušič, Irene Mislej, Marija Mercina, France Bernik, Katja Mihurko Poniž, Matjaž Kmecl, Vladka Tucovič, Peter Avbar, Franc Černigoj, Nataša Rupnik, Anuša Blažko ter Ivana Slamič.

 

Avtorji prispevkov so skušali spregovoriti o 'neznanem' Lokarju, o njegovem poznem vstopu v svet pisane besede, ki je bil pisateljeva zavestna odločitev ob zavedanju, da dveh stvari hkrati ne moreš dobro početi, torej ne moreš biti dober zdravnik, ob tem pa še dober pisatelj.

 

Predstavljeno je bilo njegovo prijateljevanje s sorojakom Venom Pilonom, ki ga je Lokar občutil kot razodetje, analizirani so bili nekateri ženski liki, ki jih je upodobil v svoji prozi, navedene so bile njegove vzporednice z drugim velikim 'sočasnim' ustvarjalcem Cirilom Kosmačem, poskušali smo izvedeti, kaj je bilo tisto, kar je slednjega naredilo bolj berljivega, kako je Lokarja zajel ekspresionizem, kaj imamo v mislih, ko govorimo o njegovi vojni prozi, s kom se je srečal na goriški realki, kdo ga je navdušil, ali in kako je nanj vplival Cankar.

 

Z zanimanjem smo prisluhnili zadnjemu glasovnemu posnetku Danila Lokarja, odkrivali smo njegove dnevniške zapiske, ki so mu bili sogovorniki v ajdovski samoti.  Izvedeli smo, kako je Lokarjevo leto odzvanjalo v delu osnovne šole, ki nosi njegovo ime.

 

Lokar  je bil velik domoljub, ljubitelj narave, predvsem pa tenkočuten in tih opazovalec sveta ter izjemen poslušalec in neke vrste samotnež. Prisluhnili smo ciklu pesmi, ki je nastal ob prebiranju njegove novele. 

 

V okviru Društva slovenskih pisateljev nastaja Vodnik po Slovenski pisateljski poti, na njem bosta našla svoj prostor tudi Danilo Lokar in njegov rojstni kraj Ajdovščina, izvedeli smo,  kako je nastajal ta del vodnika.

 

Karo suknjič, svetla srajca, kravata, na glavi klobuk, leva roka potisnjena v žep, v desni dežnik – Danilo Lokar na sprehodu, v dežju, nekoliko nasmejan – kot, da bo vsak čas zakorakal proti tebi, okrog pa oranžna, topla, ki počasi izginja v meglicah; to je naslovnica zbornika, ki je izšel ob simpoziju in prinaša prispevke sodelujočih, ti pa nam o našem  pisatelju povedo marsikaj, česar doslej nismo vedeli.

 

Marija Bajc

Oglejte si tudi