Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

S samozavestjo do preboja

Kako naj Slovenija v gospodarski in moralni krizi napravi preboj, so se spraševali gostje omizja Večera pod Čavnom. Odgovor: spodbuditi je treba samozavest in to tudi z iskanjem lastnih korenin.
Kot uspešen primer kljubovanja vsem krizam in težavam so gostje XIV. Večera pod Čavnom pokazali slovensko izseljensko skupnost v Argentini, ki kulturo in jezik prenaša že na četrto generacijo. Ogledali so si krajši  filmski zapis o uspehih Slovencev v Barilochah pod Andi, ki ga je posnel znani režiser Jože Možina.

Če vemo, odkod smo... 

Vipavka Urška Makovec, ki je dve leti živela v Buenos Airesu je rekla: "Slovence v Argentini so življenjske razmere naredile iznajdljive in ustvarjalne. Ni situacije, ki bi bila zanje brezizhodna. Tega bi se morali mi naučiti od njih." Do tega pa po besedah vipavske pravnice, prevajalke in novinarke Makovčeve pridemo "samo če vemo, od kod prihajamo in kdo smo". Slovenci v Argentini že od rojstva poslušajo zgodbe svojih starih staršev, nato pa se v slovenski šoli učijo o slovenski zgodovini – predvojni, medvojni in povojni, je opisala Makovčeva: "Nič čudnega, da so uspešni, saj vedo, kaj hočejo." Makovčeva meni, da se Slovenci premalo zavedamo, da živimo v središču svetovnega dogajanja. 

Skrb za skupnost in delo zastonj

Direktor Družine Tone Rode, ki se je v Argentini rodil, pa je opozoril, da ne gre preveč ločevati slovenske skupnosti iz Argentine od drugih Slovencev. Dosežki so skupni, saj so Slovenci povsod po svetu del istega naroda, je rekel. Ključ do uspeha vidi Rode v skrbi za skupnost in zastonjskemu delu posameznikov za skupno dobro. »Ne smemo čakati na rešitev od zgoraj. Vsak pri sebi lahko kaj naredi. V zadnjih letih se precej premika na področju civilne družbe,« je bil optimističen Rode.

Tako kot pod Andi tudi pod Čavnom

Moderator večera, zgodovinar in publicist Tino Mamić pa je ocenil: "Argentinska Slovenija je zgodba o uspehu. Je formula za uspeh. Če bi kristjani pod Triglavom začeli delovati tako skupaj in tako zavzeto za slovenstvo in krščanstvo, bi zelo hitro minila cela vrsta perečih problemov. Kristjani v Sloveniji so že postali manjšina. Zato bi veljalo začeti posnemati model izjemno uspešne manjšine v Buenos Airesu. Veljalo bi se poglobiti v zglede nekaterih podjetnikov v Buenos Airesu in Bariločah, da bi njihove uspešne zgodbe ponovili v Evropi." 

Civilna iniciativa Čaven je prvič pripravila večer izven ajdovske občine. Vipavska dolina je enoten prostor, so povedali organizatorji in na ozadje postavili napis: »Čaven je naša sveta gora. Tako kot Triglav. Je simbol tradicije in obstoja naših klenih rodov, ki stoletja vztrajajo na tem prepišnem delu Alp. Zaradi burje, pa tudi zgodovinskih viharjev, ki so šli skozi dolino. Pod Čavnom živijo ponosni ljudje.«

 

Oglejte si tudi