Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec vabi na svoje koncerte

PAZ Vinko Vodopivec že več desetletij gradi tradicijo moškega zborovskega petja v Sloveniji. Novembra 1953, ko je družba primorskih študentov spontano zapela v neki ljubljanski gostilni, je druženje ob petju ali petje ob druženju pevce vodilo naravnost v pevsko sobo k intenzivnejšemu pevskemu udejstvovanju. Tako je vzniknil moški pevski zbor primorskih študentov, ki si je z aktivnim delovanjem doma in nizanjem nagrad v tujini hitro prislužil tudi naziv »akademski«, v svoje vrste pa privabil pevce z vseh koncev Slovenije.
Pot zbora so za ustanoviteljem Antonom Nanutom tlakovali še številni drugi priznani zborovodje. V zadnjih desetih letih se je zbor z zlatimi priznanji vračal z zborovskih tekmovanj v Bratislavi, Pragi, Zadru, Varni, obiskal pa tudi Irsko, Srbijo in celo Južno Afriko. Pred dvema letoma je zbor obeležil 60. obletnico in ob tej priložnosti izvedel turnejo po Sloveniji ter izdal zgoščenko.

Obdobje zadnjih desetih let je bilo aktivno in pestro, predvsem pa uspešno, za kar gre velika zahvala predvsem nekdanjemu zborovodji Primožu Malavašiču. Prevzem taktirke zbora s takšno tradicijo zagotovo ni lahka odločitev, česar se je vsekakor zavedal tudi Iztok Kocen, študent kompozicije in glasbene teorije na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Njegove skladbe že doživljajo uspešne izvedbe tako v tujini kot na pomembnih domačih odrih. Zborovske in druge glasbene izkušnje je skozi leta pridobival kot aktiven član, korepetitor in vodja številnih pevskih zasedb po Sloveniji.

Zbor v svojo 62. sezono vstopa s ciklom spomladanskih koncertov z naslovom »Naj čuje zemlja in nebo«. Prav s tem verzom želi prebuditi Primorsko in širše slovensko občinstvo s koncerti:

  • 11. aprila v Dobrovem v Brdih
  • 25. aprila na Colu
  • 5. maja v študentskem naselju Rožna dolina v okviru Majskih iger
  • 10. maja v Radovljici

Prvi koncert tega cikla je zbor že odpel skupaj z Akademskim pevskim zborom Univerze na Primorskem v Štandrežu, 28. februarja. Od 12. do 19. maja se Vodopivci odpravljajo na krajšo turnejo med Slovence v Nemčiji in v Belgijo (Bruselj). Od 15. do 19. maja se bodo udeležili dveh kategorij tekmovalnega dela festivala Canta Rode v Kerkradah na Nizozemskem in se na poti nazaj ustavili še v Mannheimu. Zaključni letni koncert sledi 30. maja v Vipavskem Križu. Bralce vljudno vabimo k spremljanju spletne strani PAZ Vinko Vodopivec, njegovega Facebook in Twitter profila in objav vseh ostalih koncertov in nastopov, saj se zna zbor pred domačim občinstvom vedno najlepše predstaviti. Skupaj z novim dirigentom, Iztokom Kocenom, in vašo podporo, želi zbor ohranjati moško zborovsko petje tudi v prihodnje ter dodati svoj kanček v mozaik razvoja slovenske glasbene kulture.

 

Martin Ušaj

Oglejte si tudi