Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Primorci.si – Lavričeva knjižnica prispevala že sto vnosov

Pred tremi leti je začel delovati spletni vzajemni biografski leksikon znanih Primork in Primorcev Primorci.si. Primorci smo po zaslugi Goriške Mohorjeve družbe v letih 1974 do 1994 dobili dvajset zvežčičev Primorskega Slovenskega biografskega leksikona (PSBL), ki so skupaj s Slovenskim biografskim leksikonom temeljno delo za različne raziskovalce naše zgodovine. Ob izidu prvega zvežčiča PBSL je uredniški odbor zapisal, da se zaveda potrebe, »da se zberejo drobci in gradivo za pester in obsežen mozaik našega kulturnega, gospodarskega in političnega življenja od časov, ko so se pojavile prve osebnosti, zapisane v raznih zapisih, pa vse do danes.« Tega vodila se drži tudi uredništvo sodobnega spletnega  biografskega leksikona Primorci.si.

Z razvojem novih medijev se je pojavila potreba po sodobni, spletni različici biografskega leksikona. Tako Primorski Slovenski biografski leksikon kot Slovenski biografski leksikon sta v svoji prvotni obliki sedaj v digitalizirani obliki sicer dostopna tudi na spletu. Vendar se je pojavila potreba po posodobljanju vsebin, po dodajanju novih spoznanj in seveda tudi po dodajanju novih gesel, kar pa v tiskani obliki seveda ni več mogoče. Prav spletna oblika zapisa omogoča, da  gesla lahko dopolnjujemo in seveda tudi ustvarjamo nova. Na pobudo slovenskih knjižnic je tako nastalo kar nekaj regijskih spletnih leksikonov (Gorenjci.si, Primorci.si, Notranjci.si, Posavci.si, Dolenjci.si, Celjskozasavski.si, Štajerci.si, Pomurci.si, Kamniško-komendski biografski leksikon, …), ki naj bi se združili v spletni vzajemni biografski leksikon znanih Slovenk in Slovencev ZnaniSlovenci.si.

Spletno stran Primorci.si upravljata Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica in Osrednja knjižnica Srečka Vilharja v Kopru v sodelovanju z vsemi primorskimi splošnimi knjižnicami pa tudi drugimi ustanovami. Vanj so vključene osebnosti, ki so rojene na Primorskem, so tukaj živele, se šolale, delale, predvsem pa so svojim delom zaznamovale Primorsko v preteklosti in tudi sedanjosti. V Lavričevi knjižnici vnašamo v leksikon znane osebnosti, katerih življenjska pot je povezana z območjem današnjih občin Ajdovščina in Vipava. V leksikon uvrščamo v glavnem pokojne osebe, ki so s svojim delom pustile trajne sledi na različnih področjih delovanja ali ostale v spominu lokalne skupnosti. Za vnos živečih oseb je potrebno pisno dovoljenje osebe zato je praksa, da živeče osebe same pripravijo predlog vpisa po navodilih na spletni strani portala in ga pošljejo v našo knjižnico, kjer potem poskrbimo za objavo.

V spletnem  biografskem leksikonu Primorci.si je do sedaj skoraj tisoč vpisov. Iz Lavričeve knjižnice smo prispevali sto zapisov. Ob pripravi teh prispevkov se pred nami odkrivajo nova poglavja zgodovine naših krajev in obudijo spomini na že pozabljene naše zaslužne može in žene. Zbirka naših domačih biografskih zapisov raste in se stalno dopolnjuje.

Zdenka Žigon

 

 

 

Oglejte si tudi