Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Praznična pevska zgodba

S svečnico, 2. februarja, se je zaključil božični čas, v katerem so imeli cerkveni pevski zbori mnogo dela. Prepevali so pri raznih obredih, pri bogoslužju, pa tudi na koncertih, kjer so božične pesmi še poglobile praznično vzdušje.

Mešani zbor župnije Šturje je Božični koncert izvedel v domači cerkvi sv. Jurija v Šturjah. Zbor je vodila zborovodkinja Marinka Šuštar,  spremljavo pa je igrala organistka Katarina Grahor.

Obsežen koncertni program sedemindvajsetih skladb je bil razdeljen na šest vsebinsko sorodnih delov: Veselje, Zgodba, Pastirji, Zvezde, Božična noč in Tiha zemlja. Zasnova programa je zasledovala primerjavo različnih uglasbitev istega oziroma podobnega teksta. Vsak del je začel z ljudsko božično pesmijo, ki so jo peli tudi poslušalci. Umetne pesmi so bile velikokrat dvogovor solista in zbora. Zelo dobri zborovski solisti so samozavestno odpeli svoje parte.

Glavna solista pa sta bila sopranistka Pia Brodnik, domačinka, profesorica petja na Akademiji za glasbo in član zbora, baritonist Marko Kete, ki sta ob klavirski spremljavi Mete Červ zapela nekaj božičnih skladb.

Koncert se je zaključil z Gruberjevo Sveto nočjo, najprej v originalu v duetu v nemščini; nato v prevodu Jakoba Aljaža v slovenščini, v izvedbi ženskega, moškega zbora ter obeh zborov skupaj v kanonu.

Poslušalci smo bili navdušeni in presenečeni nad bogato zakladnico lepih božičnih pesmi, tudi manj znanih pa tudi nad njihovimi interpretacijami in zvokom zbora.

Ker dober glas seže v deveto vas, je bil zbor na začetku tedna kulture povabljen v Ljubljano, v cerkev na Tromostovju. Najprej so pevci sodelovali pri bogoslužju. Ob koncu božičnega časa so ob orgelski spremljavi Gregorja Klančiča zapeli nekaj pesmi in Pastoralno mašo primorskega skladatelja, doma iz Cola, Jožeta Trošta, ki letos praznuje pomemben življenjski jubilej. Po maši je zbor izvedel še krajši koncert.

Svoje gostovanje v prestolnici so pevci zaključili v poznih nočnih urah. Pri Prešernovem spomeniku so zapeli še Premrlovo Zdravljico in s pogledom na okno z reliefom Primičeve Julije, simbolično začeli slovenski teden kulture.

D. P.

Oglejte si tudi