Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

'Pomlad v Ajdovščini' drugič

Dobre izkušnje z lansko premierno izvedbo mednarodnega festivala zborovske glasbe 'Pomlad v Ajdovščini' so organizatorja - moški zbor Srečko Kosovel iz Ajdovščine vzpodbudile, da v Vipavsko dolino letos povabijo še več zborov. Koncertna večera bosta dva, 14. maja v Vipavskem Križu s posvetnim programom in 15. maja v cerkvi Logu z naborom sakralne glasbe.

Lani so kosovelovci v goste povabili ženski pevski zbor Cantica Bohemica iz Litoměřic na Češkem in žensko klapo Luka z Reke na Hrvaškem, na drugem koncerti v Logu pa se jim je pridružil še komorni zbor Ipavska. Letos pa so udeležbo že potrdili mešani pevski zbor iz Mariana del Friuli Corale Renato Portelli, ženski zbor Rož iz avstrijske Koroške, ženski zbor Grudnove Šmikle iz Železnikov ter moška skupina Nonet Brda iz Goriških Brd, morda pa se pridruži še kakšna zasedba. Uvodna nastopa (po tri pesmi) bo imel seveda domači zbor.

Lani so posvetni program zbori odpeli v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini, tokrat pa so se odločili za nastop na prostem – v ozaljšanem Vipavskem Križu. Gre sicer za pogumno odločitev, saj 14. maja goduje zadnji od ledenih mož, vendar je 'zmagal' poseben čar, ki ga nudi grajsko obzidje in prenovljeno mestece. Tudi božjepotna cerkev Marije tolažnice žalostnih v Logu pri Vipavi, deveta največja cerkev v Sloveniji, ima v svoji notranjosti marsikaj zanimivega, nasploh pa omogoča nastope večjih sestavov (na fotografiji Marka C. Ščeka).

Ne gre spregledati ambicij, da se tudi v Vipavski dolini zaseje 'kulturni' turizem. Osnova je odlična - samo v vipavski in ajdovski občini stalno deluje blizu 20 pevskih sestavov, Vipavska dolina pa velja za pravo zakladnico zborovskega petja in kovnico odličnih pevcev, ki so izšli iz pevskih zborov.

ep

Oglejte si tudi