Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Pod modrim nebom – tudi deveto leto

Poletno srečanje pevskih in ostalih društev včlanjenih v Zvezo kulturnih društev Ajdovščina imenovano »Pod modrim nebom«, ki je nastalo pred devetimi leti kot nekakšen protest na rušenje kulturnega doma v Ajdovščini, je poleg opominjanja na nujnost kulturnega hrama v Ajdovščini, preraslo v pomemben kulturni dogodek, ki se ga udeleži vsako leto več kulturnih društev. Zaradi zanimanja društev dogodek organizira vsako leto drugo društvo v svojem kraju. Letos se je za organizacijo potrudil pevski zbor Vinograd v Vrtovinu.
V soboto, 21. Junija, se je tako v Vrtovinu zbralo kar dvanajst društev, ki so s tem srečanjem želeli zaključiti sezono pred poletnimi počitnicami, ko si bodo nabrali nove energije za nadaljnje ustvarjalno delo v jeseni. Poleg društva POC – zagnanih ustvarjalk pravih umetnin iz gline, ki so naše stalne spremljevalke in nas vsako leto znova presenetijo s pravimi umetniškimi izdelki na svoji razstavi, sta nas tudi letos v smeh spravila člana dramske skupine Zarja, Tinca in Miha s kratko, a duhovito in s srcem zaigrano, šaljivo igrico »Ženitni oglas«. Svoj prispevek k sproščenem in prijateljskem vzdušju je dodalo še enajst pevskih sestavov, ki so zapeli vsak po dve pesmi. Svoje pevsko znanje, ki je na zelo zavidljivem kakovostnem nivoju so nam predstavili: Moški pevski zbor Janez Svetokriški  Vipavski Križ,  Ženski pevski zbor Večernica Ajdovščina, Moški pevski zbor Vinograd Vrtovin,  Pevska skupina Zarja pri Društvu upokojencev Ajdovščina,  Mešani pevski zbor Primorje Ajdovščina,  Oktet Sotočje Črniče, Oktet Castrum Ajdovščina, Kvintet Anike Črniče, Moški pevski zbor Napev Batuje, Komorni zbor Plejade Ajdovščina in Moški pevski zbor Srečko Kosovel Ajdovščina.

Kljub dopoldanskemu deževju, se je popoldan razjasnilo in prireditev je res potekala pod modrim nebom. Žal pa je tudi temperatura padla, tako, da nas je kar malo zeblo. Prav zato gre iskrena zahvala vsem udeležencem, ki so s svojo prisotnostjo dokazali, da pestro predvsem pa številčno kulturno dogajanje v občini resnično potrebuje in zasluži svoje prostore. Veseli smo, da so prireditev »Pod modrim nebom« vzeli za svojo. Največja zahvala pa gre neutrudnim domačinom, fantom pevskega zbora Vinograd in krajevni skupnosti Vrtovin, ki so se resnično potrudili, da smo se vsi v Vrtovinu prijetno počutili. Naše druženje pa nadaljevali še po prireditvi v dvorani krajevne skupnosti, ob njokih z golažem, rujni kapljici in sproščenem klepetu. Nasvidenje prihodnje leto v juniju, ko se bomo zbrali…, morda v prenovljenem Vipavskem Križu.

Marjan Krpan

Oglejte si tudi