Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
6°C
PET.
16°C
4°C
Oceni objavo

Nekdaj znana igralka Nora Gregor oživela na odru SNG Nova Gorica

Prva premiera nove gledališke sezone 2014/2015 na velikem odru SNG Nova Gorica je bila uprizorjena septembra; to je predstava Nora Gregor – skriti kontinent spomina. Gre za mednarodno koprodukcijo, saj so jo pod taktirko režiserke Nede R. Bric, ki je tudi avtorica besedila, ustvarjala štiri gledališča, in sicer SNG Nova Gorica, Slovensko mladinsko gledališče Ljubljana, Schauspielhaus Graz (Avstrija) in Il Rossetti - Teatro Stabile del Friuli Venezia Giulia (Italija).
Nora Gregor je zgodba o znani in priljubljeni, a na koncu pozabljeni gledališki in filmski igralki, ki se je leta 1900 rodila v Gorici, od koder je njeno družino pregnala prva svetovna vojna, ko je imela igralka 14 let. Življenje jo je najprej zaneslo v Avstrijo, od tam pa jo je zaradi ljubezni in poroke pot vodila v Francijo, Argentino in Čile. Nora Gregor je s svojo življenjsko usodo povezovala tri sosednje narode, ki so v preteklosti imeli napete odnose. Neda R. Bric je povedala: »V zgodbi o Nori se kaže tudi, kako družbene okoliščine vplivajo na posameznika in popolnoma spremenijo njegovo življenje. Norino življenje so krojile tudi politične spremembe; rodila se je v avstrijski družini v Gorici, ko je ta še spadala v Avstro-Ogrsko monarhijo. V mestu so živeli različni narodi, slišalo se je štiri jezike (nemško, italijansko, slovensko, furlansko), Slovenci smo imeli slovensko šolo, banko, zbornico … Različne kulture sicer niso bile povsem enakopravne, a so relativno dobro sobivale. Po vojni, ko so Gorico pripojili Italiji, je avstrijska manjšina izgubila veliko pravic, celo vrednost avstroogrske krone so pri menjavi enostavno razpolovili. Večina družin je tako bila prisiljena oditi v Avstrijo. Tudi družina Nore Gregor se je preselila v Gradec, od koder je bila njena mati. Prav zato sem v predstavi uporabila tri jezike in tako simbolično povezala tri narode, ki imajo za sabo burne odnose. V predstavi se pravzaprav prepletata dve zgodbi – ena je zgodba Nore Gregor, ki se dogaja na odru, druga pa je zgodba iz današnjega časa o novinarju, zamejskem Slovencu, ki raziskuje Norino življenje, hkrati pa odkriva tudi svoje korenine; ta zgodba je prikazana v filmu.«

Avtorica je poudarila, da so ji bili pri raziskovanju Norinega življenja v veliko pomoč Igor Devetak in Kinoatelje iz Gorice, kjer so igralkino zgodbo raziskovali že več kot 15 let.
V naslovni vlogi blesti igralka Helena Peršuh. Ob predstavi si je v avli SNG Nova Gorica moč ogledati tudi razstavo o Nori Gregor "Nora, du bist ein Engel!", katere avtor je Igor Devetak, pripravili pa so jo Kinoatelje Gorica, Zavod Kinoatelje Šmihel, SNG Nova Gorica in Visoka šola za umetnost Univerze v Novi Gorici. Na njej je poleg številnih dokumentov tudi 16 ekranov, na katerih si lahko ogledate odlomke iz filmov, v katerih je igrala Nora Gregor.
Predstavo Nora Gregor si lahko ogledate v SNG Nova Gorica 9., 11., 22. in 24. oktobra.

DP

Oglejte si tudi