Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Lična hiša praznovala 10. rojstni dan

V soboto 21. septembra je Lična hiša z odprtjem razstave dvanajstih članov društva Lična hiša obeležila deseto obletnico njenega delovanja
Vrata je prvič odprla 19. septembra 2003, ko sta njena ustanovitelja, umetnika Polona Kunaver Ličen in David Ličen naznanila, da bo nova galerija  ponujala različne umetniške in kulturne dogodke. Lična hiša, ki je danes galerija, atelje in umetniško društvo, je v desetih letih delovanja dokazala, da so se napovedi njenih ustanoviteljev uresničile. Likovne delavnice za otroke in za odrasle, so bile vsa leta lepo obiskane, več kot šestdeset razstav različnih umetnikov se je zvrstilo v teh desetih letih, tudi številna potopisna predavanja, kulturni večeri, glasbene delavnice in festivali so bili del programa z namenom približati umetnost čim širšemu krogu ljudi in dokazati, da je umetnost del nas in ne kakšen oddaljen težko dosegljiv predmet.

Svoje občutke sta v nagovoru ob sobotnem praznovanju osvetlila Polona in David: »Težko je verjeti, da je minilo desetletje, odkar sva  najela to lepo staro hišo. Nostalgični občutki naju obdajajo ob spominih na prvi obisk te hiše in vzhičenje nad mislijo, da jo bova opremila po svoje in jo preuredila v galerijski prostor in prostor za ustvarjanje. Ideje so kar vrele na dan in z velikim intuziazmom sva uresničevala svoje sanje. Ustvarjanje za naju ne pomeni več samo zaslužek, užitek, napredek, ampak tudi vzgojo, podporo, zgled ... Najina sinova Oskar in Jon sta del našega današnjega ustvarjalnega procesa, soustvarjata dneve, jutra, večere. Skupaj z njima preživeti trenutki nam dajejo vedno znova novo energijo in veselje do ustvarjanja s tem, ko se čudita vsemu lepemu v naravi, ko opazita male stvari in naju ponovno učita biti otrok.

Navkljub kriznim časom, lahko rečeva, da še vedno obstajajo ljudje z optimizmom v očeh in z vero v boljšo prihodnost na ustih. Tja spadava tudi midva, saj sva skupaj z Lično hišo uspela preživeti teh deset let.«

Skozi večer praznovanja nas je z izbrano besedo vodil prof. Peter Avbar. Ob jubileju je društvo Lična hiša izdalo katalog v katerem so predstavljeni sodelujoči razstavljalci: Irena Furlan, Alina Asberga Nabergoj, Ana Maraž, Primož Fučka, Jon Hatfull, Tamara Srebot, Tadeja Ličen, Marta Jakopič Kunaver, Matej Kunaver, Katja Sarkič ter Polona in David Ličen.

Z glasbo sta večer obogatila dva mlada glasbenika: violistka Barbara Grahor ter kitarist in vokalist Samo Vovk. Pogostili smo se z Mlinotestovo  praznično torto, nazdravili s sladkim vipavskim moštom in z vini vinarja Borisa s Planine ter z dobrotami, ki so jih pripravile domače gospodinje.

Zahvala gre tudi Občini Ajdovščina, ki dejavnost društva Lična hiša vsa ta leta finančno podpira in tako omogoča bogato dejavnost, ki jo je možno  s skromnimi sredstvi in z veliko prostovoljnega z zadovoljstvom izvajati.

Razstavo si je možno ogledati do 20. oktobra - člani Društva Lična hiša vas z veseljem pričakujemo.

Niko Ličen

 

 

 

Oglejte si tudi