Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

Lavričeva knjižnica obvešča

Knjižno izposojevališče Dobravlje uro in pol dlje

Izposojevališče Lavričeve knjižnice v Dobravljah bo od 3. decembra dalje poslovalo po dopolnjem urniku, in sicer med 8.00 in 12.00 uro. Knjige si bo tudi poslej mogoče izposojati ob sobotah, vendar bo knjižnica odprta poldrugo uro dlje.

Z Dojenčkom v knjižnico - še v novembru

Zadnje srečanje projekta Berem v naročju staršev bo v sredo, 30. novembra, in ne 1. decembra, kot je bilo načrtovano. Poučna, koristna in simpatična srečanja so tudi letos privabila številne mlade starše z dojenčki. Vabljeni tudi na zaključek!

Slušna zanka

Pred pričetkom Klepetalnice je knjižnica predala namenu indukcijsko oz. slušno zanko, s katero je poslej opremljen prireditveni prostor. Zanka je sestavljena iz indukcijskega kabla, napeljanega okrog prostora, prostorskega mikrofona, indukcijskega ojačevalnika in mikrofona za govorca. Namenjena je uporabnikom slušnega aparata, ki ga je mogoče nastaviti na položaj "T" oziroma na frekvenco, ki posreduje človeku s težavami v sluhu razločen govor brez (preveč) motečih šumov in zvokov. Knjižnica je označena z znakom, ki uporabnikom takšnega slušnega aparata pojasnjuje, da jim je v njej na voljo opisani tehnični pripomoček.

Zanka je pomembna pridobitev Lavričeve knjižnice, ki želi postopoma postati prijazna tudi naglušnim oz. slabo slišečim uporabnikom. Kupljena je bila z donacijo, ki jo je knjižnici namenilo podjetje TOSLA d.o.o., ki ima proizvodno enoto za sirupe oziroma prehrambne proizvode v Ajdovščini. Knjižnica se je podjetju javno zahvalila in ga uvrstila med Prijatelje knjižnice.

Knjižnici so se zahvalili tudi iz Društva gluhih in naglušnih Severne Primorske in napisali: »… Zadovoljni smo, da ste v Lavričevi knjižnici v Ajdovščini namestili indukcijsko zanko. S tem bodo vaše storitve, razna predavanja in prireditve dostopnejše osebam z okvaro sluha. Okvara sluha je nevidna invalidnost, vendar, čeprav neopazna, prizadene osebe na ključnih človekovih potrebah, to je potreba po socialni vključenosti in komunikaciji, informiranosti.« ter jim iskreno čestitali ob Dnevu splošnih knjižnic.

Knjižnica "na terenu"

Lavričeva knjižnica je šla znova »na teren«, tokrat na Slap, kjer je v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Slap predstavila knjižna dela pisatelja Ernesta Jazbinška. V središču sta njegov roman Trdoživa Kozjanka in trilogija Zavita steza življenja, družinska kronika, ki sledi dvema generacijama žensk. Po obeh delih bralci tudi na Vipavskem radi posegajo, saj prinašata vpogled v življenjske preizkušnje, ki jih je izkusil tudi avtor sam. Kulturni večer je gostila Domačija Malik, ki letos zaznamuje 270-letnico.

 

RL

Oglejte si tudi