Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
6°C
JUTRI
16°C
3°C
Oceni objavo

Kosovelovci ob jubileju s kantato 'Primorska'

»Ta vojska vrh vsega še prepeva. Bori se, se uči in poje s svojim ljudstvom. Mogoče je videti čudno, da ljudstvo, ki je šlo skozi take težave, kot je šlo to, lahko še poje. Dejstvo pa je, da ta vojska poje več kot katerakoli vojska na svetu. Partizani pojejo od jutra do večera ... To so pesmi o njihovi zemlji in o tem, kaj bodo storili s fašisti, ki so oskrunili njihovo zemljo ... Njihove pesmi so preproste in zato čudovite. To so pesmi, ki svet opominjajo, da si ljudstvo Jugoslavije pridobiva svobodo in da namerava to svobodo tudi obdržati.« Tako je zapisal Walter Bernstein, novinar ameriške vojske, leta 1944.
Partizanski moški pevski zbor Srečko Kosovel je bil ustanovljen 5. junija leta 1944 v Gravini v Italiji. Pod umetniško roko Rada Simonitija se je zbralo veliko število primorskih fantov – taboriščnikov, ki so bili mobilizirani v italijansko vojsko. Že11. septembra 1944 so imeli 'kosovelovci' v Bariju prvi koncert. Dolga pot domov s koncerti na Visu, v Šibeniku in Splitu, Dubrovniku, Trebinju, Cetinju, Baru in Skadru. Pa še v Skopju, Nišu, Beogradu in še 28 koncertov preden so prispeli v Slovenijo in imeli prva dva koncerta v Mariboru in Ljubljani.

Tudi po 70. letih je moški pevski zbor Srečko Kosovel še vedno zelo aktiven. Še vedno zbor sestavljajo pevci amaterji iz Vipavske doline, ki s ponosom negujejo zapuščino fantov, ki so se zvrstili v zboru v teh 70. letih. Kot so se v tem času zamenjale številne generacije pevcev, menjavali dirigenti, se je tudi širil repertoar pesmi. Tako zbor danes ne prepeva le partizanskih, slovenskih narodnih in umetnih pesmi, posega tudi po zahtevnejši domači in tuji zborovski literaturi, pa naj bo posvetna ali sakralna. Nešteto vaj, koncertov, veliko potovanj in skoraj praviloma najvišjih uvrstitev na tekmovanjih pevskih zborov doma in v tujini je zgodovina, na katero so ponosni tako pevci vseh generacij, kot njihovi dirigenti in vsi, ki zbor spremljajo skozi vsa ta uspešna leta ustvarjanja.

Praznovanje visokega jubileja bo v mesecu oktobru s koncerti v Ajdovščini, Novi Gorici in Ljubljani. Poleg, lahko rečemo, železnega repertoarja skladb, ki nas spremljajo skozi vsa leta, se vam bomo na jubilejnih koncertih predstavili s premierno izvedbo kantate za zbor orkester in soliste 'Primorska', ki jo je za zbor prav v ta namen, na besedila Primoža Krečiča, stolnega župnika v Kopru, po rodu iz Vrhpolja, uglasbil skladatelj Andrej Misson. Čudovito kantato 'Primorska' z bogato glasbo in besedili bomo kosovelovci prvič izvedli s pomočjo orkestra Nove filharmonije iz Nove Gorice in solistke sopranistke Ane Kodelja iz Vrhpolja.

Da bo izvedba resnično vrhunska in vredna vseh, ki so tako ali drugače vpleteni v nastanek kantate, kot tudi za kakovosten nastop zbora, pa bo poskrbel, tako kot že preteklih štirinajst let, mojster s 'čudežno' roko in ogromnim znanjem o zborovskem petju in vodenju zborov, Matjaž Šček. 

V imenu vseh pevcev prijazno iz srca vabljeni na slavnostni koncert zbora, ki bo v soboto 18. oktobra ob 20. uri v veliki dvorani ŠC Police v Ajdovščini.

Za kosovelovce, Marjan Krpan

Oglejte si tudi