Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Skupaj v ritmu burje

»V glasbi delujejo skritev sile v najvišjem smislu. Sega namreč tako visoko, da je razum ne more obseči in iz nje prihaja učinek, ki vse obvladuje a ga nihče ne zna razložiti.« (Goethe)
Svet je sestavljen iz drobnih stvari in vsaka v sebi nosi svojo lepoto. Videti in občudovati vse lepo v vsem in vsakem, to je naš namen in za to se trudimo vsi zaposleni v Centru za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje v Vipavi.

Prav tako si prizadevamo tudi, da bi vsak otrok v največji meri razvil vse svoje potenciale in se ob tem počutil uspešnega, zadovoljnega ter srečnega. Svoje delo, trud in dobre rezultate naših otrok želimo pokazati javnosti, s tem pa prispevati k njihovi vključenosti v družbo in življenje. Zato že tretje leto organiziramo festival 'Pustimo odtis', skozi katerega uresničujemo te cilje. Festival je namreč inkluzivnega značaja. Povezovanje in sodelovanje z društvi, šolami, različnimi organizacijami, znanimi in pomembnimi posamezniki, vse to nam omogoča, da lahko prenašamo v družbo sporočilo o enakosti in spoštovanju.

V letošnjem letu je bil prvi v nizu dogodkov festivala koncert, ki smo mu dali naslov Skupaj v ritmu burje.

Glasba je svet, ki ne pozna meja. Tokrat nas je povezala z nizozemsko glasbeno skupino oseb s posebnimi potrebami in njihovimi spremljevalci. To je skupina De Rolantino's pod vodstvom Annelies Kars. Naši gostje so bili kar štiri dni. Poleg skupnih priprav na dva koncerta, smo jim razkazali našo lepo Vipavsko dolino, poskrbeli, da so okušali značilno primorsko hrano, se družili z našo domačo glasbo, pili kavo pri družini Lozar v Vrtovinu, bili so gostje na večerji pri družini Mohorčič na Ustjah, obiskali so vinsko klet pri Benčinovih v Ložah in spoznali kraj Vipava, vključno z obiskom Bara pri Marjanci.

Skupaj z njimi, MPZ Danila Lokarja Ajdovščina, pod vodstvom Petre Habjanič Gregorc, plesno skupino Vrtiljak in Instrumentalno sklupino CIRIUS Vipava, smo 25. aprila v športni dvorani ŠG Vipava izvedli koncert Skupaj v ritmu burje. Koncerta se je udeležilo veliko število učencev osnovnih in srednjih šole, s katerimi že sodelujemo in se redno povezujemo. Ob izbranih besedah, ki jih je povedala povezovalka koncerta Ana Kodelja, smo vsi nastopajoči čutili močno pozornost in odobravanje zbrane mlade publike.

Zvečer istega dne pa se je nizozemski skupini in učencem CIRIUS-a pridružil Pihalni orkester Vrhoplje pod vodstvom Matjaža Medena.

Večerni koncert se je začel po pozdravnem nagovoru ravnateljice CIRIUS-a Kristine Bratina in vipavskega župana Ivana Princesa. Pester in glasbeno raznolik program sta spretno in lepo vodila naša sodelavca Ivica Petrič in Ivan Jakob Cervo. Preplet skladb v izvedbah nizozemske skupine De Rolantino's in Instrumentalne skupine CIRIUS je obogatila glasba, ki so jo zaigrali člani Pihalnega orkestra Vrhpolje. Prav po njihovi zaslugi je bil večer še bolj svečan in slavnosten. Ob glasbi, ki so jo izvajali, so zaplesali plesalci skupine Vrtiljak, zapela je naša učenka Vanessa Barić in se kot solistka na prečni flavti izkazala Ema Škrlj. Tokrat smo z doživetjem lepega glasbenega dogodka, preko glasbe in plesa, dobili priložnost, da spregovorimo o drugačnosti in o njenem sprejemanju. Vsi nastopajoči, predvsem pa publika, so napolnili dvorano z veseljem in dobro energijo. Močan pozitiven odziv vseh, ki so se udeležili koncerta, nam daje novega elana za uspešno nadaljevanje dela in uresničevanje naših idej.

Zahvaljujemo se vodstvu ŠGV Vipava, sponzorjem in vsem posameznikom, ki so nam omogočili, da smo se lahko ob glasbi združili in uspešno, tako finančno kot organizacijsko, izpeljali ta projekt.

Loredana Sajovic

 

Oglejte si tudi