Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Eva Petrič, S&P161E11sH5/pH14, Jezik REaktivacije

Ajdovščina, 9. novembra - V Pilonovi galeriji je na ogled razstava mlade vsestranske umetnice Eve Petrič, ki jo je na odprtju razstave skozi pogovor z njo izvirno predstavila kustosinja Pilonove galerije Maja Marinkovska. Za prefinjeno glasbeno doživetje je poskrbela njuna vrstnica, izvrstna flavtistka Anita Prelovšek.
Razstava, ki jo spremlja dvojezični (slo., ang.) katalog z besedilom Maje Marinkovske in Eve Petrič ter z reprodukcijami razstavljenih del, bo v Pilonovi galeriji Ajdovščina na ogled do 2. decembra 2012.


Eva Petrič je mlada vsestranska umetnica, uveljavljena na področju likovne umetnosti, literature in filma, v zadnjem času pa se spogleduje tudi z oblikovanjem. Intermedijska razstava, s katero se bo predstavila v Pilonovi galeriji, izhaja iz njene druge knjige umetnika Shadows&Pupets, the language of E@motions RE-actig (2010) - na ogled je tudi njena predhodnica Gr@y Matter – the language of shadows (2009) -, ki je vir vseh razstavljenih del. Avtoričina govorica skozi različne medije je na razstavi vidna v združevanju avtorske fotografije, zvočne in video projekcije, performansa (ujetega v barvnih fotografijah), ter literarne zgodbe. Razstava prikazuje različne načine uporabe teorije senc, njenega že prepoznavnega motiva, kot vizualiziranih emocij, ki jo umetnica konstantno razvija in dopolnjuje.

Njena že druga knjiga umetnika združuje mnoge vizualne in vsebinske detajle, ki jih gledalec/bralec lahko prepozna le ob natančnem listanju knjige, med njimi so črno-bele analogne fotografije, barvne digitalne fotografije ter njune »sinteze«, ki jih v povečanem formatu vidimo na razstavljenih diptihih. V knjigi je izvorno tudi celotna Zgodba zlatorumene poti male deklice, katere fragmenti sestavljajo drugo polovico diptihov, ter Zgodba malega dečka, odvija se preko elektronske pošte, v njej  pa se nam kaže tudi literarna ustvarjalnost Petričeve. Osrednjo pomensko vlogo pa  v knjigi zagotovo nosi pH lestvica E@motions RE-acting, ki povezuje vse likovne in literarne elemente med seboj in dešifrira njihov čustveni naboj skozi vizualne ključe.

Knjiga umetnika Shadows&Pupets, the language of E@motions RE-actig tehta celih osem kilogramov, toda za materialno in idejno vsebino je to še majhna teža. Nemogoče je na nekaj straneh zajeti paleto večplastnosti in simbolike ter vse problematike in vprašanj, ki so vkomponirane v ta projekt. Platon, arhetipi, načelo dualizma, potrošniška simbolika, manipulacija, psihologija čustev in kemija imajo v njenem delu skupne korenine, bogata pa je tudi manifestacija teh idej, saj umetnica upošteva poleg vizualnega tudi zvočni in čutni aspekt. Zato ponuja delo Eve Petrič vsakemu gledalcu popolnoma individualno izkušnjo in mnoge načine njegove interpretacije. (Maja Marinkovska, iz spremljajočega kataloga)

Flavtistka Anita Prelovšek je glasbo študirala v Italiji, in sicer v Trstu in Modeni, kjer je pridobila akademsko diplomo druge stopnje z najvišjo oceno. Podiplomsko se je izpopolnjevala tudi na bretonskem glasbenem konservatoriju v Rennesu v Franciji, kjer je igrala v različnih zasedbah in pridobila prve pedagoške izkušnje kot zasebna učiteljica flavte. Na tekmovanjih v Rimu in Ravenni je prejela eno prvo in tri druge nagrade. Bila je Zoisova štipendistka, štipendistka francoske vlade in štipendistka Mestne občine Ljubljana. Igrala je v orkestru v Spoletu (Italija) in kot solistka na številnih koncertih v Italiji in Franciji. V Ljubljani nastopa zlasti na kulturnih prireditvah Mestne občine Ljubljana. Redno se udeležuje mojstrskih tečajev pri svetovno znanih flavtistih v različnih evropskih krajih. Kot samostojna flavtistka poleg nastopanja deluje tudi kot glasbena pedagoginja na Ruskem centru znanosti in kulture v Ljubljani. Ker ni le glasbenica, ampak tudi poliglotka, poučuje flavto v slovenskem,  francoskem, italijanskem, nemškem ali angleškem jeziku.


 

Oglejte si tudi