Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Donacija Pilonovi galeriji

V Pilonovi galeriji je na ogled donacija slik in risb Milana Klemenčiča, ki jih je galeriji podarila slikarjeva hčerka Mojca Klemenčič.
Pilonova galerija želi z razstavo izraziti hvaležnost Mojci Klemenčič za podarjene slike in risbe ter izkazati spoštovanje umetniku, ki je s svojo ustvarjalnostjo na področju slikarstva, fotografije in lutkarstva oplemenitil in obogatil naše kraje in tudi širšo slovensko deželo.


Donacijo sestavlja 19 slik v oljni tehniki na različnih nosilcih (platno, lepenka ali les) ter 17 risb s tušem ali svinčnikom na papir. Ti risarski utrinki, male razpoloženjske vinjete, predvsem duhovito in pronicljivo v karikaturo zajeti portreti ljubljanskih meščank, pa tudi secesijsko zasnovane risbe ter mestne vedute, zarisane s svinčnikom, kljub svoji časovni oddaljenosti in zategadelj nostalgični noti nekako dopolnijo in osvežijo spomin na Klemenčiča, zapisovalca takratnega življenja in časa.

Klemenčičev slikarski in risarski opus nam na iskren in odkrit način orisuje podobo takratnega časa in ljudi, obenem pa predstavlja dragocen dokument življenja in dela samega umetnika. Spremljajoči katalog (z besedilom Tanje Cigoj ter oblikovanjem Primoža Breclja) vsebuje tudi podroben seznam podarjenih Klemenčičevih del.

Povezave

venopilon.com/

Oglejte si tudi