Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Brezplačna izposoja revij

Ste vedeli, da imajo mladi do 18. leta v knjižnici brezplačno izposojo gradiva, da je brezplačna izposoja gradiva za vse brezposelne, da lahko v knjižnici brezplačno uporabljate čitalnico, delate na računalniku, brskate po internetu? Poleg bogate zbirke knjig pa si lahko izposojate na dom tudi filme, zgoščenke s pravljicami in glasbo. Posebnost Lavričeve knjižnice pa je tudi ta, da izposoja revije na dom, razen zadnje številke in dnevnega časopisja. Ravno temu je posvečen ta prispevek.
Marsikdo se začudi, ko izve, da izhaja v Sloveniji več kot 200 revij in časopisov. Večino izmed teh ima naročene tudi matična Lavričeva knjižnica, nekaj tudi naše enote. Če se sprehodite do čitalnice v matični knjižnici, ki je na balkonu, ugotovite, da so revije pregledno urejene po strokovnih področjih. Najnovejša številka je vedno na razpolago za prebiranje v knjižnici, ostale si lahko izposodite na dom.

Ob osrednjih časopisih Delo, Dnevnik, Nedelo, Nedeljski dnevnik, Primorske novice, Slovenske novice, Finance, lahko prebirate tudi zamejske časopise Novi glas, Novi Matajur in Primorski dnevnik. Pod rubriko splošno imamo  revije Demokracija, Jana, Naša žena, Obrazi, Ona, Reporter, Global, Gloss, Smrklja. Ljubitelji računalniških novic posegajo po Monitorju ali pogledajo Moj mikro,  imamo nekaj revij s področja filozofije, psihologije, sociale in ezoterike, npr. Aura, Hrm,  Socialno delo. Če vas zanima, kaj je novega na knjižnih trgih, boste posegli po Bukli. Tudi s področja verstev je ob najbolj razširjenih Ognjišču in Družini na voljo več časopisov. S področja gospodarstva so tu Obrtnik, Podjetnik, znanje lahko izboljšate z nasveti iz revije Vip, ki je namenjena varstvu  in izobraževanju potrošnikov, prav tako nudijo koristne nasvete Moje finance. Mladi starši lahko iščejo nasvete v revijah Mama, Moj malček, Škrat, številne so revije s področja vzgoje in šolstva, npr. Vzgoja, Vzgojiteljica, Andragoška spoznanja, Didakta, Educa. Za ozaveščanje s področja okolja lahko prebiramo Naše okolje, Geo, Eko knjigo. Zelo zanimiva je revija, ki izhaja sicer v slovenščini z naslovom Science ilustrated. Tudi področje zdravja je vedno aktualna tema – poglejmo nekaj naslovov: Bogastvo zdravja, Moje zdravje, Viva, Zdravje, Okno (glasilo društva onkoloških bolnikov). Ljubitelji  vrtov in vrtnarji si lahko izposodite Rože &Vrt, Moj mali svet, Sad, Vrtnar; če želite polepšati dom, so na voljo Ambient, Naš Dom, Pri nas doma, Hiše, Delo in dom, Življenje in tehnika, ljubitelje živali boste posegli po revijah Kinolog, Moj pes, Revija o konjih. Tisti, ki vam je v navdih ustvarjanje, boste poiskali Unikatu, otroško revijo Prostočasnik, v nemščini je na voljo revija za kvačkanje Decoratives Häkeln.

Tudi za ljubitelje likovne umetnosti, fotografije in gledališča ter glasbe je nekaj revij, številne so tudi literarne revije - nekatere izhajajo redno, druge občasno. Privrženci športa bodo prebirali  Avto+šport, Šport, Tekac.si, O motorjih, Planinski vestnik, Val, Avto.dom, slednji je namenjen ljubiteljem kampiranja. Popotniki in ljubitelji zgodovine posegajo po National geographic in History, obe sta v slovenščini, Lipov list, Horizont, Radar, Kras, Zgodovina v šoli, Zgodovina za vse. Poseben kotiček je namenjen tako imenovanim domoznanskim revijam, ki izhajajo na območju ajdovske in vipavske občine. Ajdovske novice, Latnik, Gora, Goriška, Colski časnik, Vipavski glas, Svet' ga Vida zgun, imamo pa tudi revije, ki jih izdajajo osnovne šole z našega področja. Na mladinskem oddelku si lahko izposodite Cicido, Ciciban, Kekca, Eko velikana, Moj planet, Mavrico, Pil, Pil +, National geographic junior, zanimiva je zamejska revija Galeb. Naročene pa imamo tudi revije v tujih jezikih OggiItalia, Todos Amigos, Sure, Zusammen, da  lahko mladi utrjujejo sodoben tuj jezik. Mladostniki in študentje  lahko sledijo raznim razpisom in projektom za mlade v časopisu Mladje.

Omenila sem le nekaj zanimivih naslovov revij, toda v knjižnici jih imamo še precej več. Poleg tekočega letnika hranimo v skladišču tudi precej letnikov starih revij, ki so še aktualne. Popoln seznam si lahko ogledate na spletni strani Lavričeve knjižnice www.ajd.sik.si, lahko pa preverite tudi v sistemu Cobiss, kjer odtipkate naslov revije, ali pa nas preprosto pokličete na tel. 05 3661 328. Čeprav vas bo v teh dneh verjetno vabilo lepo vreme v naravo, lahko še vedno, ko imate čas, zavijete v Lavričevo knjižnico. Z izposojo revij lahko prihranimo kar nekaj denarja, poleg tega pa lahko s koristnimi nasveti izboljšamo tudi znanje. Prijazno vabljeni torej!

Alenka Furlan

Oglejte si tudi