Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Branje in bralna srečanja za vse generacije

V Lavričevi knjižnici zaključujemo z nekaterimi projekti branja, s katerimi smo vam želeli predstaviti naš knjižnični fond, hkrati pa vas povabiti, da preberete kakšno prijetno knjigo za prosti čas ali pa potešite radovednost po čem novem. V mislih imam razne oblike bralnih srečanj in bralnih in študijskih krožkov.
Najstarejša oblika takih srečanj sta študijska krožka Knjižna srečanja ob kavici in Čitalnica. Srečujemo se mesečno, namenjena sta odraslim uporabnikom. Pri Knjižnih srečanjih  ob kavici vsak mesec predstavimo gradivo iz naše knjižnice na določeno temo ali pa knjižno bero določenega avtorja. V letošnjem letu smo spoznavali humor, biografske leksikone, leposlovne in strokovne knjige domačih avtorjev, ki so izšle v letu 2012, in knjižne opuse  pisateljev in pisateljic, ki se jih spominjamo ob okrogli obletnici: Antona Aškerca, Ele Peroci, Borisa Pahorja, Antona Ingoliča in Mateja Bora.

Čitalnica je namenjena prebiranju knjige istega naslova določenega avtorja, še raje pa izberemo pisatelja ali pisateljico in potem vsakdo prebere eno od njegovih (njenih) del. Na mesečnih srečanjih potem o prebranem izmenjamo svoje vtise: kaj nam je bilo všeč, kaj je pisatelj mojstrsko napisal in kaj ni bilo prav posrečeno, ali bi prebrali še katero drugo njegovo (njeno) delo ali ne. Skozi leto smo prebrali Nemško loterijo Mihe Mazzinija, Na krilih ljubezni Romane Batič, Na zeleno vejo Andreja Predina, Kristalinske čipke Helene Cestnik in različna dela Danila Lokarja, Iva Zormana, Antona Ingoliča in Karoline Kolmanič.

Mesečna bralna srečanja potekajo tudi v Domu starejših občanov Ajdovščina in v Pristanu v Vipavi, pa tudi v VDC-jih. V VDC v Ajdovščini smo prebirali klasične pravljice Rdeča kapica, Sneguljčica, Trije prašički, Zlatolaska, Jakec in fižolovo steblo in jih primerjali z njihovo moderno priredbo, ki jo je napisal Ronald Dahl (Odvratne rime), v slovenščino pa mojstrsko prevedel Andrej Rozman Roza. Za starejše pa prebiramo življenjsko zgodbo Franca Rada Jelerčiča, doma z Velikega Polja, Otrokova pot v svobodo. Poslušalci so navdušeni, saj poznajo kraje, kjer se zgodba odvija, poznajo nekatere osebe, ki jih avtor opisuje, ob tem pa tudi sami obujajo spomine na svoje otroštvo. V okviru programa Večerno branje pa smo za starejše tudi letos pripravili nekaj tiskov z večjimi črkami. Pripravili smo Pesmi Antona Aškerca, povest Dekla Ančka Frana Saleškega Finžgarja, kratke zgodbe Previsi Janeza Jalna in domačega pisatelja Danila Lokarja Sodni dan na vasi in Za frontami.

Študijski krožek Beremo v naročju staršev je namenjen staršem na starševskem dopustu. Program vključuje deset srečanj na temo prvih korakov otroka v svet slikanic, branja, glasbe. likovni svet, svet otrokovih prvih glasov in besed. Namenjen je tudi srečevanju mladih staršev in izmenjavi izkušenj.

Skupaj z Ljudsko univerzo Ajdovščina pa smo izvedli še dva programa branja. V okviru programa Knjige so zame smo enkrat tedensko skupaj s ŠENT-tom v knjižnici prebirali knjigi Andreja Predina Na zeleno vejo in Mihe Mazzinija Nemška loterija, reševali rebuse in križanke, ki smo jih sami sestavili. V programu Branje za znanje in branje za zabavo pa smo s starši in predšolskimi otroki osvajali prve korake v srečanju s knjigo in osvajali spretnosti potrebne za razvijanje družinske pismenosti: prebirali slikanice, ustvarjali, izmenjali bralni nahrbtnik, kaj zapeli in zaplesali, bili v galeriji Lična hiša in si ogledali Lavričevo knjižnico, kjer so otroke najbolj navdušila igrala na našem dvorišču. Kaj vse smo počeli, pa si boste lahko ogledali na razstavi v Mercator centru od 13. do 18. junija.

V mesecu aprilu smo že sedmo leto na naše police postavili projekt Primorci beremo. Vabimo vas, da si tudi poletne mesece popestrite z branjem knjig z letošnjega seznama in si tako do začetka novembra s petimi prebranimi proznimi deli in eno pesniško zbirko prislužite priznanje in knjižno nagrado. V jeseni pa vas vabimo, da se nam spet pridružite na naših bralnih srečanjih.

Zdenka Žigon

Oglejte si tudi