Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Pomladno bujenje in vetra šumenje ...

Tako je Dora Čehovin Jež s svojo pesmijo pozdravila pomlad na prireditvi društva Most, Univerze za tretje življenjsko obdobje iz Ajdovščine. Ustvarjalci so svoj nastop imenovali Pozdrav pomladi, oblikovali pa so ga kitaristke društva Most, njihova mentorica je Sonja Kodrič, društvena folklorna skupina, ki jo strokovno vodi Silvana Bajc in kitaristi Hiše Sadeži družbe iz Vipave, vodi jih mentorica Vida Trošt Vidic. Glasbo in plese so povezovale besede, pesmi in proza, krožka ustvarjalnega pisanja in njegove mentorice Ivane Slamič.
Pomlad je letni čas novega klitja in rojstva, rasti v poletje, a metaforično pomeni energijo, ki prežema vsa obdobja našega življenja, od otroštva do poznosti, ko so sadovi dela, družine, različnih zaposlitev in položajev že varno pod streho. Pomeni energijo, ki je ves čas v nas kot želja spoznavati novo, ustvarjati iz sebe in za druge, plesti nove in nove prijateljske vezi ter tako bogatiti življenje, ki ga živimo. Društvo Most poudarja prav to ustvarjalnost v tretjem življenjskem obdobju, poudarja druženje in povezanost vseh generacij, možnost graditve mostu med tistimi, ki so komaj začeli živeti in onimi, za katerimi je že velik del življenjske poti. V izjemnem sozvočju Mostovih kitaristk in otrok iz Vipave se je, ob glasbi dveh harmonik, pretakala vedrina Tolminskih plesov, besede pa so spletale radost bivanja v družini in z njo, lepoto pomladne pokrajine s spominom in milost biti opazovalec novorojenega otroka. Po februarju, ko je bila v Pilonovi galeriji Mostova čitalnica Prgišče besed, je Pozdrav pomladi že druga glasbeno plesna in besedna prireditev v tem letu. V aprilu bo tretja, vmes razstave, bodisi v oknih nasproti tržnice bodisi drugje. In cela vrsta drugih dejavnosti, krožkov, pohodov, ekskurzij, poučnih in vedrih, spoznavno in prijateljsko bogatih. (Taka je bila marčevska pot zgodovinskega krožka v Šempolaj in Sveti Križ prek zlato cvetočega Krasa. Koliko drena, so govorile oči popotnikov.)

Živeti pomlad, biti v srcu mlad, so sporočali sproščeni pogovori po prireditvi. Z željo, da bi večer lahko še kje ponovili.

ISL

Oglejte si tudi