Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Nov program in nove zaposlitve v Ajdovščini

Podjetje Archa inženiring d.o.o. je s krajšo slovesnostjo obeležilo vselitev v nove poslovne prostore na Lokavški cesti v Ajdovščini (nekdanja IKA), ki jih je podjetje odkupilo od DUTB (slabe banke). Archa se ukvarja z zelo posebno dejavnostjo, izdelavo opreme za muzeje.
Našli so zanimivo tržno nišo, izdelujejo namreč specialno muzejsko in depojsko opremo, denimo razstavne vitrine. Ker gre pogosto za eksponate neprecenljivih vrednosti, je varnost na prvem mestu, poleg tega pa je pomembno tudi unikatno oblikovanje vitrine in opreme ter osvetlitev, ki ustreza oziroma poudari posebnosti razstavljenega predmeta. Njihovi izdelki so v Narodni galeriji in Narodnem muzeju v Ljubljani, po več evropskih državah, vstopili pa so tudi že na ameriški trg. Odlično referenco predstavlja oprema, ki so jo izdelali za muzej Geralda R. Forda, 38. predsednika ZDA. Posel je bil vreden dobrih 200.000 evrov, petino letne realizacije podjetja, ki bo letos prvič presegla milijon evrov. Prisotnost na ameriškem trgu je še kako dobrodošla, saj je evropskim muzealcem, kot kaže, pošla sapa, zato se ozirajo še k bogatim arabskim državam.   

Za smelo odločitev – nakup poslovnih prostorov nekdanje lke – je partnerje v podjetju Archa pohvalil tudi podžupan Alojzij Klemenčič. »Odkrili ste zanimivo tržno nišo in tako v našo občino pripeljali nov proizvodni program in nova delovna mesta, za kar si na občini tudi sicer prizadevamo. V primeru Arche smo po naših močeh pomagali pri dogovorih s slabo banko,« je omenil Klemenčič in dodal: »Na različne načine se trudimo zagotoviti podjetnikom spodbudno poslovno okolje, kar nam očitno dobro uspeva, saj v obrtnih conah, ki jih urejamo, že zmanjkuje prostora in se oziramo za novimi. V kratkem bo na obrobju mesta toliko gradbišč kot že dolgo ne.« Podžupan je partnerjem v podjetju zaželel uspešno delo v novih prostorih, kjer so uredili tudi zanimivo predstavitev svojih nosilnih izdelkov, ki že sama po sebi deluje kot muzejska soba.

Partnerji v podjetju Archa inženiring d.o.o., ki deluje tri leta, so Peter Čevnja, direktor, Boštjan Štolfa, Anita Petelin, Tomo Godnič in Andrej Kobal. S svetovanjem jim pomaga izkušen poznavalec muzejske opreme in oblikovalec Wlodek Stopa. Doslej so delovali na različnih lokacijah po Ajdovščini, končno pa lahko delujejo pod isto streho. »Ko vam bo spet zmanjkalo prostora, pa se spet oglasite na občini, da skupno najdemo rešitev,« je optimistično zaključil podžupan Klemenčič.

Oglejte si tudi