Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
6°C
PET.
16°C
5°C
Oceni objavo

Mlinotest vzpodbuja sajenje koruze v Vipavski dolini

Strateška usmeritev razvoja slovenskega kmetijstva in živilstva do 2020 cilja na povečanje pridelave poljščin v Sloveniji, povečanje odkupa žit za mletje ter vzpostavitev korektnih odnosov med deležniki v verigi od pridelovalcev do prodajalcev. V ajdovskem Mlinotestu se zavedajo, da so za doseganje teh ciljev potrebni konkretni koraki, zato s številnimi ugodnostmi vabijo pridelovalce poljščin v Vipavski dolini k setvi koruze poltrdinke.
V Sloveniji so preizkušeni hibridi koruze razvrščeni v šest skupin. Najbolj razširjene so zobanke, ki so praviloma nekoliko rodovitnejše od trdink in imajo daljšo rastno dobo. Trdinke oziroma poltrdinke so bolj primerne za mletje za živilsko industrijo, ker se iz njih pridobi večji delež koruznega zdroba za polento, barva pa je bolj intenzivno rumena. Ta vrsta koruze je prav zaradi vsebnosti barvil zelo zaželena tudi v prehrani perutnine.

S koruzo poltrdinko imajo sicer več izkušenj pridelovalci iz severovzhodne Slovenije, kjer je Mlinotest ob žetvi 2015 odkupil tudi večino potrebne koruze. Vendar v Mlinotestu ocenjujejo, da ima tudi Vipavska dolina dober potencial za pridelavo kvalitetne koruze za mletje v mlevske izdelke.

Zato so v ajdovskem podjetju vipavskim kmetom ponudili še dodatne ugodnosti – med drugim bodo ob 13 % višji ceni glede na tržno odkupno ceno koruze zobanke (ki sicer velja za celo Slovenijo), subvencionirali tudi del stroškov sušenja poltrdinke – zaračunali bodo samo strošek plina. Za odkupljene količine zagotavljajo tudi 30 dnevni plačilni rok. Če bo dovolj interesa, se bodo vsaj za prvo leto s pridelovalci v Vipavski dolini dogovarjali tudi o subvenciji pri nakupu semena izbranih hibridov, ki jih bo priporočila kmetijska svetovalna služba. S pridelovalci bo Mlinotest podpisal pogodbo o zagotovljenem odkupu.

V zadnjih letih so v Mlinotestu pri odkupu domačih poljščin, ki jih potrebujejo za svojo proizvodnjo, sicer dosegli napredek, nekaj pobud se žal tudi ni prijelo, zato želijo povezovanje in sodelovanje razširiti in pospešiti.

»Želimo si partnerskih odnosov s pridelovalci v dolini, tudi sicer dajemo velik poudarek proizvodnji zdrave hrane in nabavi čim večjega deleža surovin iz domačega okolja. Temu cilju bomo sledili tudi v prihodnje in zadovoljni smo, da nas pri tej usmeritvi podpira tudi občina Ajdovščina, ki tudi s svojimi aktivnostmi spodbuja pridelavo hrane v lokalnem okolju,« je še izpostavil David Nabergoj, predsednik uprave Mlinotesta.

rl

Oglejte si tudi