Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

Županovo vino je barbera z Brji

Ocenjevalna komisija v sestavi Tamara Rusjan, predsednica, Andreja Škvarč, Mojca Mavrič Štrukelj, Ivan Žežlina, Matjaž Lemut je ocenila 34 vzorcev vin, ki jih je 13 vinarjev iz občine Ajdovščina poslalo na razpis za izbor županovega vina. Nad kakovostjo vin je bila komisija navdušena, saj so prav vsa vina zadostila strogim kriterijem, velik odstotek vin pa je prejel tudi vrhunske ocene.
Po mnenju predsednice Rusjanove so visoke ocene pričakovane, saj je v občini veliko odličnih vinarjev, ki so na ocenjevanje za županovo vino poslali najboljše iz svojih kleti. Nekoliko nižje ocene so prejela bela vina lanskega letnika, kar je po mnenju komisije tudi logično, saj letnik 2014 zaradi muhavosti vremena ne bo šel v zgodovino kot posebno dober. "Zato so se morali vinarji še toliko bolj potruditi, uporabiti vse svoje znanje in izkušnje, da so pridelali tako dobra vina," je še dodala predsednica Tamara Rusjan. Komisija je tudi izbrala deset vin, ki so prejela listine odličnosti. Na prireditvi v hotelu Gold club jih je podelil župan Tadej Beočanin – med desetimi vini je tudi izbiral županovo vino, ki bo v letu 2015 služilo za protokolarne namene ter bo postalo ambasador občine, vinarjev in vinogradniške dediščine.

Odločil se je za barbero letnika 2011 Mirana Kavčiča z Brji, ki je na ocenjevanju tudi sicer dobila najvišjo oceno, kar 18,50 od 20 možnih točk. Za zmagovalno vino je Rusjanova povedala, da je bila pridelana iz tehnološko zelo zrelega grozdja: »Nosi karakteristike barbere, z zelo gosto, intenzivno rubinasto barvo, tipičnim sortnim vonjem po rdečih sadežih, dopolnjenih z dozorelimi notami, polnim ekstraktno bogatim telesom s prijetno barberino kislino, ki pa se zelo dobro ukomponira v to ekstraktno telo. Daje zelo dolg in mehak, žameten okus in pookus, z dolgim zatonom … Spomin nanjo ne zbledi prehitro,« je še dodala Rusjanova.

Namen občinskega ocenjevanja vina z izborom županovega vina je sicer promocija vipavskega vinogradništva in vinarstva in priložnost, da se kakovost in prepoznavnost vipavskih vin širi izven meja občine.

rl

Oglejte si tudi