Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za petek, 20.01.2017

jasno
Danes bo na Primorskem pretežno jasno, burja bo počasi slabela. Drugod po Sloveniji bo sprva pretežno oblačno, sredi dneva in popoldne pa se bo večinoma delno zjasnilo, le na jugu bo ostalo bolj oblačno. Ponekod bo še pihal severovzhodni veter, ki pa bo slabel. Najvišje dnevne temperature bodo od -3 do 1, na Primorskem okoli 5 stopinj.
-2°C | 6°C
sobota, 21.01.2017
-7°C | 9°C
nedelja, 22.01.2017
-5°C | 10°C
ponedeljek, 23.01.2017
-5°C | 11°C
Opozorila
Četrtek, 19.1.2017 ob 9h
Burja na Primorskem bo počasi slabela, a bodo danes do večera njeni najmočnejši sunki še lahko dosegali hitrost okoli 100 km/h.
-2°C
6°C
jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Gospodarstvo Kmetijstvo

Zeliščarji so imeli živahen uvod v pomlad


DOGODKI, KMETIJSTVO, VSEŽIVLJENJSKO UČENJE

| |
09.04.2015      11:09
A A

Zeliščarji so imeli živahen uvod v pomlad


Ljudska univerza Ajdovščina usposablja že četrto skupino oseb, ki želijo utrditi in nadgraditi neformalna znanja pridelave, nabiranja zelišč in predelave v tradicionalne zeliščne izdelke.


NASVETI VIDE JEJČIČ BODOČIM ZELIŠČARJEM
NASVETI VIDE JEJČIČ BODOČIM ZELIŠČARJEM
Deli:

Izvajanje usposabljanja, ki udeležencem nudi znanja, spretnosti, izkušnje, podporo in nove priložnosti, je za brezposelne financirano s strani Evropske unije, iz Evropskega socialnega sklada in s strani Republike Slovenije. Med udeleženci, ki so iz območja do Goriških Brd, Obale, Krasa, Postojne in Ljubljane, so tudi samoplačniki.

Udeleženci se zavedajo, da se je v zadnjih desetletjih zanimanje za uporabo zelišč v različne namene, za kulinariko, farmacijo, medicino, … povečalo, da so nekateri domači zeliščni izdelki na trgu vprašljive kakovosti, da vedno bolj masovno nabiranje zelišč naravo ogroža in da Slovenija danes, kljub možnostim pridelave doma, večino zelišč uvaža. Eden od strokovnjakov na področju pridelave zelišč, dr. Tone Wagner, je že leta 1997 zapisal, da se znanje o zeliščih kot veda razvija in da ta panoga lahko predstavlja novo smer v našem kmetijstvu.

Tako so prvi pomladanski konec tedna udeleženci programa  Zeliščar pod vodstvom Nataše Ferant, magistre bioloških znanosti, ki v Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije v Žalcu vodi vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin, nabirali raznolika znanja o zeliščih. S semeni, setvijo, pridelavo sadik v zaprtih prostorih, s tem kakšne so prednosti, težave, stroški pri tej dejavnosti, kaj pomeni skrb za kvaliteto dela, so se srečali v Vrtnariji Jejčič pod Vipavskim Križem. Tam sta nas zelo prijazno sprejela Vida in Roman Jejčič, ki sta nam kar sproti, ob ogledu njihovih rastlinjakov, nasula bogate izkušnje iz okoli 18 letne vzgoje in prodaje različnih sadik zelenjave, balkonskega in vrtnega cvetja, lončnic, pa tudi nekaj trajnic. Počutili smo se kot doma, saj nas je poleg prijazne besede in materialov ter orodja za praktično delo, v malce hladnejšem večeru čakal zaključek ob zakurjeni peči.

Naslednji dan sta nam v Lokavcu vrata svojega doma odprla Urška in Sebastijan Šušterič, lastnika Vile Lavanda, ki sta pred okoli 8 leti postopno pričela s pridelavo sivke in različnih drugih zelišč. Dan je bil pester, saj nam je vodja programa Nataša Ferant najprej podala bogata znanja in izkušnje o ustrezni zemlji za pridelavo različnih, prodajno zanimivih zelišč, o pomenu analize tal, o predpisih in še o marsičem … Zelo dobrodošli so bili tudi nasveti o ustrezni literaturi ter strokovnjakih na katere se udeleženci še lahko obrnejo po pomoč. Nato nam je gospa Urška, ki je v eni od prejšnjih skupin, tudi sama uspešno pridobila certifikat, nacionalno poklicno kvalifikacijo zeliščar, prijazno razkazala polje sivke ter predstavila njihove izkušnje in vizijo, načrte na področju pridelave zelišč, predelave ter prodaje zeliščnih izdelkov.

 

Začetek pomladi je bil tako živahen uvod v večmesečni program, v delo udeležencev, ki v svojih zavarovanih prostorih in na njivah že gojijo ali bodo še razširili gojenje različnih zelišč, na svojih domovih pa utrdili stike z medsebojnim druženjem, izmenjavo izkušenj ter morebitnim kasnejšim povezovanjem v partnerstva ali združenje, ki bo skrbelo za strokovno in uspešno delo vseh.

Veselimo se rezultatov programa na njivah, v novih prijateljstvih, (samo)zaposlitvah in certifikatih, saj bodo v juliju udeleženci svoja znanja dokazovali tudi pred izpitno komisijo za NPK Zeliščar/zeliščarka.

 

Helena Furlan, Ljudska univerza Ajdovščina




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Ajdovščina!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Časopis Latnik
Številka: 180
Izšla: 28.10.2016
Poglej Pdf
Prelistaj E-izdajo

Bodite prvi pri oddaji mnenja.