Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za četrtek, 19.01.2017

jasno
Danes bo na Primorskem pretežno jasno, burja bo počasi slabela. Drugod po Sloveniji bo sprva pretežno oblačno, sredi dneva in popoldne pa se bo večinoma delno zjasnilo, le na jugu bo ostalo bolj oblačno. Ponekod bo še pihal severovzhodni veter, ki pa bo slabel. Najvišje dnevne temperature bodo od -3 do 1, na Primorskem okoli 5 stopinj.
2°C | 6°C
petek, 20.01.2017
-2°C | 6°C
sobota, 21.01.2017
-7°C | 9°C
nedelja, 22.01.2017
-5°C | 10°C
ponedeljek, 23.01.2017
-5°C | 11°C
Opozorila
Četrtek, 19.1.2017 ob 9h
Burja na Primorskem bo počasi slabela, a bodo danes do večera njeni najmočnejši sunki še lahko dosegali hitrost okoli 100 km/h.
2°C
6°C
jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Gospodarstvo Kmetijstvo

Sušilnica na Brjah s polno paro


KMETIJSTVO

| |
10.11.2015      11:56
A A

Sušilnica na Brjah s polno paro


Sušilnica sadja v predelovalnici Učnega centra Brje zaradi letošnje izredno dobre sezone kakijev deluje s polno paro, rezervacije pa segajo že daleč v december. Opreme za različne vrste predelave sadja se poslužuje vse več kmetov, sadjarjev in gospodinj in tako naložba, podprta z denarjem iz evropskih skladov, že dosega svoj namen.


Deli:

Sezona kakijev je na vrhuncu, pa še letina je obilna in tako ne čudi, da je bila učna delavnica (6. novembra), namenjena prav kakiju, množično obiskana. Skoraj 40 udeležencev je prisluhnilo Ivanu Kodriču, specialist za sadjarstvo, ki je v besedi in praksi predstavil različne načine sušenja kakija. Sušilno omaro so udeleženci naložili s kar 32 kilogrami svežih plodov sorte tipo, narezanih na krhlje, rezine, kar cele, olupljene ali neolupljene, namočene v kislinah ali ne in na ta način v živo spoznali, kakšen je čas sušenja in kakšni so potem posušeni izdelki. Od načina priprave je namreč odvisen čas sušenja, okus in končni videz, ki je še kako pomemben pri večji oziroma tržni pridelavi sušenega sadja.

Na trgovskih policah je sicer sveže sadje na razpolago skozi vse leto, vendar je še posebej v zimskih dneh priporočljivo uživanje tudi suhega sadja, ki je bogat vir vlaknin, vitaminov in mineralov. Kako skladno s potrebami kupca in zahtevami stroke ter trga predelati domače sadje v tradicionalne izdelke in jih uspešno tržiti, pa bo predmet predstavitve nacionalne poklicne kvalifikacije (NPK) za predelovalca/predelovalko sadja na tradicionalen način, ki jo 2. decembra v Učnem centru Brje prireja Ljudska univerza Ajdovščina. 
IM




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Ajdovščina!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Časopis Latnik
Številka: 180
Izšla: 28.10.2016
Poglej Pdf
Prelistaj E-izdajo

Bodite prvi pri oddaji mnenja.