Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Sušilnica na Brjah s polno paro

Sušilnica sadja v predelovalnici Učnega centra Brje zaradi letošnje izredno dobre sezone kakijev deluje s polno paro, rezervacije pa segajo že daleč v december. Opreme za različne vrste predelave sadja se poslužuje vse več kmetov, sadjarjev in gospodinj in tako naložba, podprta z denarjem iz evropskih skladov, že dosega svoj namen.
Sezona kakijev je na vrhuncu, pa še letina je obilna in tako ne čudi, da je bila učna delavnica (6. novembra), namenjena prav kakiju, množično obiskana. Skoraj 40 udeležencev je prisluhnilo Ivanu Kodriču, specialist za sadjarstvo, ki je v besedi in praksi predstavil različne načine sušenja kakija. Sušilno omaro so udeleženci naložili s kar 32 kilogrami svežih plodov sorte tipo, narezanih na krhlje, rezine, kar cele, olupljene ali neolupljene, namočene v kislinah ali ne in na ta način v živo spoznali, kakšen je čas sušenja in kakšni so potem posušeni izdelki. Od načina priprave je namreč odvisen čas sušenja, okus in končni videz, ki je še kako pomemben pri večji oziroma tržni pridelavi sušenega sadja.

Na trgovskih policah je sicer sveže sadje na razpolago skozi vse leto, vendar je še posebej v zimskih dneh priporočljivo uživanje tudi suhega sadja, ki je bogat vir vlaknin, vitaminov in mineralov. Kako skladno s potrebami kupca in zahtevami stroke ter trga predelati domače sadje v tradicionalne izdelke in jih uspešno tržiti, pa bo predmet predstavitve nacionalne poklicne kvalifikacije (NPK) za predelovalca/predelovalko sadja na tradicionalen način, ki jo 2. decembra v Učnem centru Brje prireja Ljudska univerza Ajdovščina. 
IM

Oglejte si tudi