Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za petek, 31.03.2017

jasno
Ponoči bo večinoma jasno. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 6, ob morju okoli 9 stopinj C.
7°C | 23°C
sobota, 01.04.2017
6°C | 21°C
nedelja, 02.04.2017
8°C | 22°C
ponedeljek, 03.04.2017
6°C | 20°C
torek, 04.04.2017
7°C | 20°C
Opozorila
Četrtek, 30.3.2017 ob 19h
Dodatnega opozorila ni.
7°C
23°C
jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Gospodarstvo Kmetijstvo

Sadje iz objema burje in sonca


KMETIJSTVO

| |
24.04.2015      15:51
A A

Sadje iz objema burje in sonca


Pomlad je že prebudila drevesa v sadovnjakih in jih posula s cvetjem. Sadna sezona se bliža in kmalu nas bodo prve slastne češnje vabile, da se z njimi posladkamo. Na Brjah v Učnem centru za izobraževanje, predelavo in trženje kmetijskih pridelkov je že vse pripravljeno, da se viške sadnih pridelkov predela in se ob svežem sadju posladka tudi z marmeladami, sokovi in suhim sadjem, ki pridejo prav čez celo leto.


Deli:

V aprilskih dnevih je namreč v pritlične prostore obnovljene stare šole na Brjah, ki so namenjeni in prirejeni za predelovalnico sadja, prispela nova tehnološka oprema za sušenje sadja in predelavo v sokove in marmelade. Jabolka so tako ob poskusnem zagonu linije dobila novo preobleko v obliki osvežilnega sadnega soka. Prvo preizkusno predelavo na novi strojni opremi so pospremili predstavniki občine Ajdovščina in Krajevne skupnosti Brje ter Ivan Kodrič, specialist za sadjarstvo. Predelovalnica je opremljena z opremo za pranje, mletje in stiskanje sadja, pasterizacijo, filtracijo in polnilnico sokov z zmogljivostjo do 500 kg sadja na uro. V njej sta dobila mesto tudi 50-litrski kotel za kuhanje marmelade in pasirka. Za sušenje sadja pa je poleg sušilnice na voljo tudi stroj za lupljenje, odstranjevanje peščišča in rezanje na krhlje.

Vrata Učnega centra so sedaj na stežaj odprta vsem, ki si želijo tako pridobitve in obogatitve znanja na področju predelave sadja in trženja sadnih izdelkov, kot možnosti, da si s pomočjo nove tehnološke opreme svoje sadne viške predelajo v ustrezne izdelke. Opremljen je z vsem potrebnim za izpolnjevanje svojega poslanstva: učilnica za izobraževanje in druženje, predelovalnica za predelavo sadnih viškov in preizkušanje novih tehnologij, razstavni prostor za kulturno in dušno obogatitev ter prodajni prostor za trženje domačih zdravih izdelkov.

Po prvi učni delavnici v mesecu marcu, kjer so bili udeleženci poučeni o tehnologijah predelave sadja, je ob pridobitvi nove opreme v aprilu sledil še praktični del. Predavatelj in mentor prof. dr. Rajko Vidrih z Biotehniške fakultete je z natančnim prikazom samega procesa predelave jabolk v sok opozoril tudi na pasti in najpogostejše napake pri izdelavi, na katere je treba biti pozoren, da se izognemo slabšim in nepopolnim izdelkom. Na strojni opremi je predstavil različne metode in tehnologije, od konvencionalnih do danes tako priljubljenih brez dodatkov in čim bolj naravnih predelav. »Ne glede na izbiro tehnologije pa mora v končni fazi sok imeti tipičen vonj in okus po jabolkih, pravo razmerje med sladkorjem in kislino ter značilno rumenkasto barvo. Razlike v aromi so lahko posledica vsebnosti aromatičnih snovi, ki so značilne za posamezne sorte,« je poudaril. Na delavnici je bil predstavljen tudi proces sušenja jabolk, od strojnega lupljenja, odstranjevanja peščišča in rezanja na krhlje do samega sušenja v sušilni komori. Čeprav je sušenje ena najstarejših metod konzerviranja hrane, sta pri tem postopku prav tako pomembni obdelava in priprava sadja.

Aktivno sodelovanje udeležencev pri predelavi jabolk je pripomoglo k sproščenemu in pestremu vzdušju.Občina Ajdovščina, ki je v ta projekt vložila veliko truda in ga v sodelovanju z Evropskim kmetijskim skladom za razvoj podeželja tudi finančno podprla, si prizadeva, da bo sadjarski center zaživel s polno močjo. V dogovoru je tudi sodelovanje z Ljudsko univerzo v Ajdovščini, saj je sedaj med drugim odprta možnost organiziranja strokovnega usposabljanja za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije za predelovalca sadja. Certifikat NPK je priznan na državni ravni in zadošča kot usposobljenost za registracijo dopolnilne kmetijske dejavnosti. Učni center tako ponuja pomoč in možnosti pri izobraževalnih, predelovalnih in družabnih dejavnostih podjetnim in nadobudnim slovenskim kmetom in vsem, ki jih te vsebine zanimajo. Kot pomembna pridobitev za razvoj podeželja in ohranjanje kulturne dediščine pa se odpirajo tudi nove poti sodelovanja s turističnimi organizacijami in vzporedno s tem širjenje razpoznavnosti prelepe Vipavske doline širom po Sloveniji in onkraj meja.

Ingrid Marc




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Ajdovščina!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Časopis Latnik
Številka: 184
Izšla: 03.03.2017
Poglej Pdf
Prelistaj E-izdajo

Bodite prvi pri oddaji mnenja.